Erişilebilirlik

Lise Öğrencileri İş Hayatına Hazırlanıyor


Lise Öğrencileri İş Hayatına Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Linki indirmek için

Birçok lise öğrencisi üniversitede tıp, hukuk ya da mühendislik okumayı planlarken bazı öğrenciler de aşçılık, inşaat işleri ya da araba tamiri öğrenmek istiyor

Birçok lise öğrencisi üniversitede tıp, hukuk ya da mühendislik okumayı planlarken bazı öğrenciler de aşçılık, inşaat işleri ya da araba tamiri öğrenmek istiyor. Bu tür öğrenciler için uzmanlaşmayı sağlayacak liseler iyi bir başlangıç olabilir. Washington’daki Thomas Edison Teknoloji Lisesi’ni ziyaret eden Faiza Elmasry, öğrencilerin doğrudan deneyimle bu tip meslekler hakkında nasıl bilgilendirildiğini izledi.

Matthew Wimmer yemek yapmayı çok seviyor. Bu ona büyükannesi ve annesinden geçen bir beceri: “Onlar bana daha iyi bir aşçı olmam için ilham kaynağı oldu.”

Matthew, okulda nasıl profesyonel aşçı olunduğunu öğreniyor: “Yeni fikirler ve yeni metodlar.”

Başka öğrenciler de deneyerek bir şeyler öğreniyor: “Buraya ilk geldiğimde soteleme ve diğer pişirme yöntemleri hakkında hiçbir şey bilmiyordum.”

Bugün lisenin Restoran Yönetimi Programı’ndaki öğrenciler salata yapıyor.


Öğretmenleri şef Teresa Smith öğrencilerini denemeye teşvik ediyor: “Mümkün olduğunca hazır malzeme kullanmıyoruz. Ayrıca onlara mutfak matematiği gibi basit beceriler kazandırıyorum ki ufak tarifeleri daha büyük boyutta yapabilsinler. Güvenli bıçak kullanmayı bilmek gerek. Biz ayrıca güvenlik ve hijyeni de vurguluyoruz.”

Lupita Rivera pasta şefi olmak istiyor. Büyük restoran tarzı bir mutfakta çalışmak hoşuna gidiyor: “Başka hiçbir lisede böyle bir olanak yok.”

Okulun sözcüsü Karen Wilson bölgedeki başka okullardan öğrencilerin otobüslerle Thomas Edison Lisesi’ne getirilerek programlara katıldığını söylüyor: “18 farklı programımız var.”

Bunlardan biri de öğrencileri Asistan Hemşirelik sertifikası sınavına hazırlıyor.

Ayrıca araba tamiri dersleri de var.

Kozmetoloji programında ise öğrenciler saç ve cilt bakımı öğreniyor: “Öğrenciler kimya, anatomi ve fizyoloji öğreniyor, gerçek müşterilere hizmet ediyor.”

Mutfaktaki öğrenciler ödevlerini bitirmiş: “Bugün 5 çeşit salata hazırladık. Ben hamurlu gazpaço salatası yaptım. Bu da gazpaçolu bir makarna salatası. İçindeki soğuk domates çorbasında zeytin, soğan, domates, kırmızı biber, tuz, karabiber, limon ve beyaz şarap sirkesi var.”

Tadımda ise öğrenciler birbirlerinin yemeklerine not veriyor: “Yaptığınız hataları görebiliyorsunuz. Örneğin benim yaptığım salata için birçok arkadaşım daha fazla sirke koymam gerektiğini söyledi.”

Böylece öğrenciler gerçek yetenekler kazanıyor ve günün birinde ünlü bir şef olma hayallerine bir adım daha yaklaşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG