Erişilebilirlik

Limanlarda Güvenlik Önlemleri Genişletildi


Limanlarda Güvenlik Önlemleri Genişletildi
Limanlarda Güvenlik Önlemleri Genişletildi

Her yıl milyonlarca konteynır Amerikan limanlarından giriş yapıyor. Son yıllarda terör tehdidi arttıkça, limanlarda güvenlik önlemleri de genişletildi. Hatta, liman güvenliği büyük bir kaçan kapısı oldu. Amerika’nın Sesi, Amerikan limanlarında güvenlik durumunu inceledi.

Amerika’nın batı kıyılarındaki en büyük iki limanına her gün binlerce konteynır giriş yapıyor. Los Angeles Limanı yetkilisi John Holmes, 10 yıl önce güvenliğe bu kadar önem verilmediğini söylüyor: “O zamanlar ne çit, ne ışık, ne levha vardı… Burası açık bir limandı. Tek amacımız kargonun sevkini sağlamaktı…”

11 Eylül terör saldırılarının ardından herşey değişti. Amerikan limanları ve konteynırlar teröristlerin hedefi olabileceği için güvenlik önlemleri arttırıldı.

Holmes, “Şimdi her konteynır denetleniyor. Her şey gemilerden indirilip radyasyon taramasından geçiriliyor,” diyor.

Şimdi, limanlarda sürekli güvenlik ve patlayıcı taraması yapılıyor; kimyasal ve biyolojik silah tespit edebilen cihazlar kullanılıyor.

Amerika’nın ikinci en işlek limanı Long Beach’te Michael McMullen, Amerika’nın Sesi’ne herşeyin nasıl izlendiğini gösterdi: “Aldığımız güvenlik önlemlerinin çoğu sanal ortamda yapılıyor.”

McMullen’a göre su altında sonar algılayıcı cihazlar var – 11 kilometre açıktaki gemileri de tespti edebiliyor. Yüzlerce kamera kullanılıyor. Bu odadan güvenlik uzmanları tüm tesisi izleyebiliyor ve güvenlik güçleriyle irtibata geçebiliyor. Amerikan limanlarında kullanılan teknoloji Asya ve Latin Amerika ülkelerindeki liman yetkilileriyle de paylaşılıyor.

John Holmes, “Limanlar arasında fark olabilir ama herkesin amacı liman güvenliğini sağlamak,” diyor.

John Holmes’a göre uluslararası limanlar arasında bilgi paylaşımı normal. Los Angeles limanı örneğin geçen yıl büyük bir güvenlik zirvesi düzenledi. Zirveye Çin, Kore ve İsrailli yetkililer de katıldı. Holmes, dünyadaki tüm limanların tehdit altında olduğunu söylüyor ve 2008 yılında Mumbai’daki saldırıyı hatırlatıyor: “Mumbai’da saldırılar deniz yoluyla yapılmıştı.”

Güvenlik uzmanları bilgi paylaşımı sayesinde yeni teknolojiler konusunda fikir sahibi olabildiklerini söylüyor.

Los Angeles yakınlarındaki bu teknoloji konferansında Fred Aldrich, konteynır tarama cihazı satıyor. Gemilere yerleştirilen bu cihaz konteynırları limana ulaşmadan kontroldan geçiriyor: “Sistemimiz yabancı limanlara da yerleştirilir ve yedi gün 24 saat tüm konteynırları tarayabilir.”

3-D Image Tek şirketinden Craig Crawford, iki boyutlu görüntüyü üç boyuta çeviren cihazları için alıcı arıyor. Crawford üç boyutlu görüntülerin daha fazla derinlik, daha fazla detay sağladığını ve bu sayede bir bombanın uzaktan etkisiz hale getirilmesinin çok daha kolay olacağını söylüyor: “Bu sistem sayesinde güvenlik uzmanları tehdidi net bir şekilde görebiliyor ve bir operatör gibi patlayıcı etkisiz hale getirebiliyor.”

Michael McMullen, önümüzdeki iki yıl içinde SIMILAR 3 Boyutlu teknolojilerinin liman güvenliğinin önemli unsurlarından biri olacağına inandığını söyledi.


XS
SM
MD
LG