Erişilebilirlik

Liderlerin BM Gündemi Suriye Ve Mülteciler


Birleşmiş Milletler’de önceki gün başlayan 71. Genel Kurul, önümüzdeki hafta başından itibaren üst düzey çalışmalarına başlayacak. 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak üst düzey çalışmalara Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkenin liderleri ve hükümet temsilcileri katılacak.

ABD Başkanı Barack Obama, bu yıl genel kurula hitaben son konuşmasını yapacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise son kez genel kurul çalışmalarına katıldıktan sonra 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren görevini seçilecek yeni genel sekretere devredecek.

Erdoğan’ın programı belirsizliğini koruyor

Genel Kurul’da Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet temsil edecek. Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra birçok bakan ve bürokrat heyette yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da Birleşmiş Milletler 71.Genel Kurulu çalışmaları kapsamında çeşitli programlara katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programıyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı ancak Erdoğan’ın New York’a Pazartesi günü gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Genel Kurul çalışmaları kapsamında dünya liderleriyle çok sayıda ikili görüşme yapacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitaben Salı günü bir konuşma yapması bekleniyor. Programı henüz netleşmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Eylül Pazartesi günü yapılacak mültecilerle ilgili üst düzey zirveye katılıp-katılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Erdoğan’ın mültecilerle ilgili yapılacak zirveye katılmaması halinde mültecilerle ilgili hazırlanacak ortak deklarasyona Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye adına imza atması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında New York’a yapacağı ziyaretin kısa olacağı, Erdoğan’ın 22 veya 23 Eylül’de Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

Mülteciler için özel zirve

Çok sayıda dünya lideri programları çerçevesinde ikili ve çoklu görüşmelerde biraraya gelecek. 71. Genel Kurul üst düzey çalışmalarının en önemli gündem maddesi ise Suriye’de beş yıldır süren iç savaş olacak.

Kurban Bayramı nedeniyle ilan edilen ateşkes sonrasında zirveye katılan liderler Suriye’de kalıcı ateşkesi ve barışı sağlamak için çözüm yollarını tartışacak.

Suriye’de yaşanan iç savaş sonrasında yerlerinden olan mültecilerin dramı ise genel kurulun diğer bir önemli gündem maddesi olacak. Suriye’ye gönderilen insani yardımların ulaşması için yeni adımlar atılacak.

Pazartesi günü yapılacak üst düzey özel zirvede göçmenler ve sığınmacılar konusu gündeme gelecek. Zirveye katılan ülkelerin mülteci ve göçmenler sorununu tartışıp ortak bir deklarasyona imza atması bekleniyor. Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul üst düzey çalışmaları kapsamında diğer önemli konulardan biri de iklim değişliği olacak.

Geçtiğimiz yıl yapılan genel kurulda kabul edilen 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğu bitirmeyi hedefleyen, insanlığın ortak refahını sağlanması için 17 temel hedeften oluşan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ konusunda yapılan çalışmalar gündemde olacak.

“Mültecilere kapılarınızı açın”

Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul çalışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gündemde yer alan önemli maddeleri açıkladı. Genel Sekreter, Suriye’de iç savaş, mültecilerle göçmenlerin durumu ve iklim değişikliğinin bu yılki genel kurulun ele alacağı en önemli konu başlıkları olduğunu söyledi.

Genel Sekreter, uluslararası toplumun göçmenler ve mülteciler için sorumluluğu paylaşması gerektiğini ifade etti. Çok daha fazla ülkenin mültecilere kapılarını açması gerektiğini belirtti. 19 Eylül Pazartesi günü göçmenler ve sığınmacılar konusunda üst düzey zirve düzenleneceğini, toplantılar kapsamında bir de ortak deklarasyonun kabul edileceğini belirterek, “En fazla mülteciyi Türkiye kabul etti. Ürdün ve Lübnan’da çok sayıda mülteci var. Bu sorunu hiç bir ülke tek başına çözemez,” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG