Erişilebilirlik

Liderler Mülteciler için Toplanacak


En az 150 devlet liderinin Eylül ayında, New York’ta Birleşmiş Milletler Göçmenler ve Mülteciler Zirvesi’nde biraraya gelmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksel Komiserliği, geçtiğimiz günlerde, geçen yıl 65 milyon insanın yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını belirttiği bir rapor yayınlamıştı.

Bu raporda, ek olarak on milyonlarca insan yoksulluk, küresel ısınma ve doğal felaketeler nedeniyle daha iyi bir yaşam için diğer ülkelere göç ettiği de belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, ülkelerin tek başlarına kitlesel göçü durduramayacaklarına vurgu yapıyor.

Eylül ayında yapılacak olan zirvede, göçlerin temeline yönelik nedenler ve alınabilecek önlemler tartışılacak, insan kaçakçılarını yargılamanın yolları aranacak.

Zirvenin özel danışmanı Ebu Zeyd, mülteci ve göçmenlere yönelik olumsuz açıklamalarla mücadele için Birleşmiş Milletler’in yabancı düşmanlığına karşı kampanyaya da öncülük edeceğini söyledi.

Ebu Zeyd, mültecilerle ilgili rakamların ürkütücü olduğunu belirtmekle birlikte bunun kriz gibi algılanmasını yanlış bulduğunu da kaydetti. Zeyd, “Bu koşullar, mülteci aileler ve göçün yaşandığı ülkeler için tabi ki kriz ama herkesi biraraya getirir ve birlikte çalışırsak, bunu kriz olmaktan çıkarabiliriz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG