Erişilebilirlik

Liderlerin Gündeminde Suriye ve Mülteci Krizi Var


New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun çalışmaları gündeminde Suriye’deki savaş ve mülteci krizi ön planda.

Amerika Başkanı Barack Obama bu yılki Genel Kurul çalışmalarına son kez katılacak. Sadece Obama değil, görev süresi 31 Aralık’ta sona erecek olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da son kez katılıyor.

Liderlerin Gündeminde Suriye ve Mülteci Krizi Var
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00

Dünya genelinde evlerinden olan 65 milyon kadın, erkek, çocuk ya savaştan, ya doğal felaketlerden ya da aşırı yoksulluktan yaşadıkları yerleri terkediyorlar.

Pazartesi günü Genel Sekreter mültecilerle ilgili özel bir zirve düzenliyor. Amaç, nedenlerin kökenlerine inmek, iki yıl boyunca soruna odaklanmak.

Ban Ki Moon, “Hiçbir ülke tek başına bunu çözemez, bu nedenle küresel bir sorumluluk olmalı,” dedi.

Daha zirve başlamadan bunun etkili olmayacağını söyleyenler var.

“Fırsat kaçtı”

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Birleşmiş Milletler’in önemli bir plan hazırladığını ama Avrupa Birliği, Rusya ve Çin’in mültecileri çıkarları için kurban ettiğini ve krize küresel bir çözümün kaçırıldığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler planına göre devletlere her yıl dünya mültecilerinin yüzde 10’nunu yeniden yerleştirmesi öneriliyor. Fakat zirvenin sonuç bildirgesinde ülkelerin ne kadar insan alacağına dair özel bir rakam bulunmuyor.

Salı günü Başkan Obama, Kanada, Etiyopya, Almanya, Ürdün, Meksika ve İsveç liderleri ile birlikte Mülteci Zirvesi’ne başkanlık edecek.

Bu konferansta mültecilerin finanse edilmesi, yasal yollardan yeniden yerleştirilmesi ve eğitim olanaklarının geliştirilmesi tartışılacak. Katılımcı ülkelerden vaat istenecek.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power, “Mülteci krizini Salı günü çözmeyeceğiz ama sanırım dünya liderlerinden önemli bir siyasi istek göreceksiniz,” dedi.

Zirvenin ev sahiplerinden Almanya, Avrupa’da mülteci krizinin ön cephesinde. Geçen yıl Almanya bir milyon mülteci kabul etti. Yılın ilk yarısında 460 bin sığınmacı Suriye’den ulaştı.

Almanya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Harald Braun, Berlin’in zirvenin krizle bağlantılı bütün konularının gündeme gelmesini istediğini kaydetti.

Kayıp nesli önlemek

Zirveye katılacak liderler evsiz kalan çocukların eğitimi için ilerleme sağlamayı umuyor. Amaç, dünya genelinde okul yaşındaki bir milyon çocuğun eğitime kavuşmasını sağlamak.

İngiltere eski Başbakanı aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Eğitim Temsilcisi Gordon Brown, dünya genelinde 30 milyon çocuğun evlerini terkettiğini, 10 milyonunun mülteci olduğunu kaydetti.

Brown, “Çoğunluk okula gitmiyor, Suriye’ye komşu ülkelerdeki 2 milyon çocukla, Suriye’deki diğer 2 milyon çocuk ihtiyaç duydukları eğitimi almıyorlar,” dedi.

Mülteci çocukların eğitim masrafının düşük olduğunu, Lübnan’da bir çocuğun bir haftalık eğitim masrafının 10 dolar olduğunu kaydeden Brown, liderlere gerekli kaynağı sağlamaları çağrısı yaptı.

Suriye de gündemde

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye konusunda Çarşamba günü üst düzey toplantı yapacak. Suriye Destek Grubu üyeleri New York'ta olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG