Erişilebilirlik

Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor


Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor
Libyalı İsyancılar Batıda İlerliyor

Libyalı isyancılar ülkenin batısında hükümet kuvvetlerinin işgalindeki bir dağ kasabasına girerken NATO hava saldırılarına devam etti.

İsyancılar Trablus’un 100 kilometre güneybatısındaki Yafran kasabasını Kaddafi kuvvetlerinden geri aldıklarını açıkladı. Kaddafi kuvvetleri yerel halkın hükümete karşı ayaklanması üzerine batıdaki dağ kasabalarına saldırmıştı.

Gazeteciler kasabada hükümet askeri görmediklerini aksine yerel halkın isyancı bayraklarını salladığı ve Kaddafi’nin resimlerini yırttıklarını bildiriyor.

Öteyandan NATO uçakları geceyarısı Trablus ve çevresindeki hedeflere yeni saldırılar düzenledi.

NATO, doğudaki petrol limanı Brega çevresindeki askeri hedeflere de hava saldırıları düzenlendiğini bildirdi.

Rasmussen: Kaddafi geçmişin parçası

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya lideri Kaddafi’nin gitme gününün yakın olduğunu ve artık o günün ardından yapılacakların tartışılmaya başlanmasının gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde iki ayı aşkın süredir Libya lideri Muammer Kaddafi’nin güçlerine yönelik operasyon düzenleyen NATO, yavaş yavaş Kaddafi sonrasını tartışmaya açmak için zemin oluşturmaya çalışıyor. 8-9 Haziran’da Brüksel’de bir araya gelecek olan NATO savunma bakanlarının ele alacağı konulardan birini de Kaddafi sonrası Libya oluşturacak.

NATO, Libya’daki operasyonu karaya ayak basmadan yürütüyor. Operasyonun başladığı günden bu yana NATO’ya ait hava unsurlarının yaptığı sorti sayısı on bini aştı. Rasmussen, bu süre zarfında Kaddafi’nin saldırı gücünün ciddi yara aldığı ve her geçen gün hem içeride hem de dışarıda daha fazla izole olduğu görüşünde. Rasmussen, NATO’nun zarar verdiği ya da imha ettiği meşru askeri hedef sayısının bin sekiz yüze ulaştığını söyledi. Bu hedefler arasında yedi yüz cephanelik ve beş yüz kadar tank, zırhlı araç ve roketatar bulunuyor.

NATO’ya göre Kaddafi’nin gücü eksilse de Libya halkı için tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde operasyonun üç aylık bir süre için uzatılmasının ardında dab u tehdit algılaması yatıyor. NATO, Kaddafi’nin er ya da geç gideceğinden emin ancak bunun ne zaman olacağı konusunda kendisini bağlayacak açıklamalar yapmamaya özen gösteriyor. Buna karşın Rasmussen, Kaddafi’ye net bir mesaj gönderdi. Rasmussen, “Bu operasyona başladık ve tamamlayacağız” dedi. Bu mesaj, başından bu yana bireyleri hedef almadığı tezini işleyen NATO’nun Kaddafi’nin gitmesini olmazsa olmaz şart olarak gördüğünü net şekilde ortaya koyuyor.

Uluslararası toplumun barışçıl şekilde ve düzen içinde demokrasiye geçiş konusunda Libya halkına yardıma hazır olması gerektiğini söyleyen Rasmussen, mevcut operasyonun tamamlanmasından sonra NATO’nun ön planda yer almayacağını ifade etti. Kaddafi’nin Libya’nın geçmişinin bir parçası olduğunu, geleceğin ise Libya halkının elinde olduğunu belirten Rasmussen, bu geçişe öncülük edecek olan kurumun Birleşmiş Milletler olduğunu söyledi.

Rasmussen, Libya’daki operasyona katkı yapan bazı ülkelerin kuvvet çekmeyi planlaması nedeniyle diğer müttefik ve ortaklardan esneklik ve yeni katkı beklediklerini ifade etti.

XS
SM
MD
LG