Erişilebilirlik

Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Arttı


Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Arttı
Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Arttı

Libya’daki şiddet olaylarının artabileceği kaygısıyla petrol fiyatları yükseldi. Petrolün fiyatı varil başına 105 dolara çıktı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki protesto gösterilerinin yayılmasından duyulan kaygıların fiyatları daha da arttırması sözkonusu.

Libya’nın en kalabalık kentlerinde gösteriler orman yangını gibi yayıldı. Ancak Mısır ve Tunus’tan farklı olarak Libya’daki gösteriler yatırımcıları daha çok kaygılandırıyor. Çünkü Libya, dünyanın en büyük 12’nci petrol ihracatçısı. Günde 1 milyon 600 bin varil petrol üretiyor. Petrolün çoğu Avrupa pazarlarına satılıyor.

BP Başkanı Bob Dudley, dün, Libya’da petrol arama faaliyetlerini dondurduklarını açıkladı: “Libya’daki petrol arama çalışmalarımızhenüz başlangıç aşamasında. Bazı çalışanlarımız ülkeyi terk etmek durumunda kaldı. Libya’daki yatırımlarımızı sürdürme taahhüdümüze bağlıyız ancak biz de gelişmeleri dikkatle izliyoruz. “

OPEC, dördüncü büyük üreticisindeki istikrarsızlık yüzünden petrol fiyatlarını varil başına 105 doların üzerine çıkardı. Uzmanlar istikrarsızlığın yayılması durumunda fiyatların rekor seviyelere, hatta varil başına 147 dolara çıkacağı uyarısında bulunuyor.

Yatırım uzmanı Philip Poole bunun küresel ekonomiye büyük zarar vereceğini söylüyor: “Çok ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunuz kesin. Bu zaten sorun olan enflasyonu arttırır. Diğer yandan petrol fiyatları gıda fiyatlarını daha da yükseltir. Bütün bunlar maaşların artmadığı bir ortamda sorun oluşturur."

Libya’da ölü sayısının artması da kaygı yaratıyor. İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Reed Brody, şu ana kadar en az 233 kişinin öldürüldüğünü söylüyor: “Barışçı göstericilere ateş açamazsınız. Libya’da bu tür suçlar işleniyor. Libya hükümetine bu suçları işeyenlerin yaptıklarından sorumlu tutulacakları açıkça söylenmeli.”

Tüm dünyada göstericiler Kaddafi’nin şiddete başvurmasını kınadı. Kaddafi’nin oğlunun iç savaş tehdidinde bulunması ve rejimin son kurşuna kadar savaşacağını söylemesi de tepkiyle karşılandı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, tehditleri ciddiye almak gerektiğini söyledi: “Bu korkutucu bir ihtimal. Bu nedenle tüm dünya Kaddafi rejiminin aldığı önlemleri kınıyor."

Bu arada Libya’nın kredi derecesi düşürüldü. Fitch derecelendirme kuruluşu, borç yükü olmasa da, 40 yıllık Kaddafi rejiminin sallandığı Libya’da ciddi bir siyasi risk bulunduğunu bildirdi.


XS
SM
MD
LG