Erişilebilirlik

Libya'da Toplu Mezar Bulundu


Libya'da Toplu Mezar Bulundu
Libya'da Toplu Mezar Bulundu

Libya’da yönetimde olan geçici hükümet, 1996 yılında Trablusgarp’taki Ebu Salim cezaevinde Muammer Kaddafi’ye bağlı güvenlik kuvvetleri tarafından 1270 mahkumun cesedinin bulunduğu toplu mezara ulaşıldığını bildirdi.

Yetkililer çok sayıda cesedin gömülü olduğu toplu mezara görgü tanıkları ve Kaddafi dönemi yetkililerinin ifadeleriyle ulaşıldığını açıkladı. Cesetlerin 2000 yılına kadar cezaevinde tutulduğu ve sonra cezaevinin duvarları dışına gömüldüğü ­belirtildi.

Öldürülen mahkumların çoğunun aralarında din adamları ya da Kaddafi aleyhinde konuşan öğrencilerin olduğu siyasi suçlular olduğu bildiriliyor. Mahkumlar Haziran 1996’da cezaevi koşullarını protesto etmek için isyan başlatmış, ancak Kaddafi’ye yakın muhafız güçleri tarafından kurşun yağmuruna tutulmuştu.

Öte yandan NATO uçakları dün de Kaddafi’nin memleketi Sirte’yi bombalamaya devam etti. NATO, Kaddafi yanlılarının Sirte’de tek yanlı idamlara, rehine eylemlerine ve bireyleri hedef almaya başlamalarının ardından bu bombardımana karar verildiğini açıkladı.

Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı kuvvetler de yoğun direnişle karşılaşmalarına rağmen Sirte’ye saldırıları sürdürüyor. Bu kuvvetler NATO bombardımanına yol açmak için geri çekildi.

Bu arada dün ayrıca Kaddafi’ye bağlı silahlı kişiler, Cezayir sınırından geçerek devrimci güçlere saldırdı ve altı kişiyi öldürdü.

XS
SM
MD
LG