Erişilebilirlik

Libya'da İsyancılar Hızla Batı'ya İlerliyor


Libya'da İsyancılar Hızla Batı'ya İlerliyor
Libya'da İsyancılar Hızla Batı'ya İlerliyor

Libya’da koalisyon güçlerinin hava desteğiyle bazı kentleri geri alan isyancılar batıya doğru hızla ilerliyor.

Son olarak Bin Cevat kentini yeniden ele geçiren isyancılar, hedeflerinin Muammer Kaddafi’nin doğum yeri Sirte kenti olduğunu bildirdi.

İsyancılar Bin Cevat’dan önce doğudaki petrol limanları Ras Lanuf ile Brega’yı gerialdı. Böylece Libya petrolünün büyük bölümünü ihraç eden terminaller yeniden isyancıların kontrolü altına girmiş oldu.

İsyancılar 10 gün kadar önce geri çekilmek zorunda kaldıkları stratejik Ecdebiye kentini Cumartesi günü yeniden ele geçirmişti.

Koalisyon güçlerinin hükümet kuvvetlerini hedef alan hava saldırıları isyancıların kaybettikleri kentleri geri almalarını sağladı.

İsyancılara eşlik eden Batılı ajansların muhabirleri, koalisyon uçaklarının Ras Lanuf yakınlarında hükümete ait askeri araçları tahrip ettiklerini bildiriyor. Bin Cevat’a giren 100 kadar isyancı, havaya ateş açarek zaferlmerini kutlarken hükümet kuvvetlerinin fazla direniş göstermeden hızla çekildiklerini söyledi.

Öteyandan Fransız savaş uçaklarının Trablus’un doğusunda isyancıların elindeki Misrata kentinde beş Libya uçağı ve iki helikopter düşürdükleri açıklandı. Koalisyon jetleri, Trablus yakınlarında da hükümet kuvvetlerine ait hedeflere saldırdı.

Libya hükümeti Cumartesi günü krizi çözecek diplomatik girişimler başlattığını açıklamıştı. Ancak açıklamadan beri bu alanda herhangi bir ilerleme sağlandığı bildirilmedi.

XS
SM
MD
LG