Erişilebilirlik

Libya'da Petrol Üretiminde Büyük Düşüş


Libya'da Petrol Üretiminde Büyük Düşüş
Libya'da Petrol Üretiminde Büyük Düşüş

Libya’da çatışmalar devam ederken ham petrol fiyatları artmaya devam ediyor. Uzmanlar fiyat artışlarının nedenleri arasında Bahreyn, Suriye ve Yemen’deki ayaklanmaları da sayıyor. Arap ülkelerindeki karışıklıklar devam ederken petrol fiyatlarının artması kaçınılmaz görünüyor.

Libya’da Bingazi’nin kuzey doğusundaki petrol ihraç limanı Zwitina’da petrol depolarındaki yangın yüzünden ülkenin günlük 1 milyon 600 bin varil olan üretimi 400 bin varilin altına düştü.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganam, petrol sevkine devam etmeye acil ihtiyaç duyulduğunu söylüyor Ganam, hangi ülkeden olursa olsun Libya’da çalışmak isteyen şirketlere doğrudan satışa hazır olduklarını, bunu yapmaları gerektiğini bildirdi.

Petrol üretim ve sevkinin durması, fiyatların hızla yükselmesine yolaçtığı gibi, olayların Ortadoğu’daki petrol üreticisi öteki ülkelere de yayılacağı yolundaki kaygıları arttırdı.

Japonya’daki deprem ve tsunami de bu kaygıların daha da artmasına neden oldu. Uzmanlar Japonya’nın zarar gören nükleer tesislerinin yolaçtığı enerji açığını kapatmak amacıyla petrol ve doğal gaz ithalini arttıracağını düşünüyor. Bunlardan biri de Close Seydler Bankası piyasa stratejisti Oliver Roth.

Roth, “Libya’ya yapılan müdahale, mali piyasalarda henüz büyük bir kriz yaratmadı çünkü şu an petrol fiyatları ve Fukuşima üzerinde yoğunlaşmış durumdayız,” diyor.

Bu yüzden petrol fiyatları son derece değişken. IHS Global Insight’tan Jan Randolph, fiyatların artacağından emin.

Randolph, “Talep, stoklardaki azalmaya ve ihtiyacın artmasına bağlı olarak artıyor. Zaten son yıllarda petrol ve benzin fiyatları sürekli olarak artış gösterdi. Günlük olaylara bağlı olarak petrol fiyatlarında varil başına 10 ila 20 dolar arasında bir artış görmemiz mümkün,” diyor.

Japonya’da birçok kişi için hayatın normale dönmesi zor.

Bu Japon, “Benzin stoklarıyla ilgili kaygılar devam ediyor. Benzin kişi başına günde 20 litrelik karneye bağlandı, benzin alabilmek için bazen dört beş saat kuyrukta beklemek gerekiyor. Gelecekten korkuyoruz,” diyor.

Petrol fiyatlarının birkaç ay içinde varil başına 120 dolara çıkması bekleniyor. Ekonomistlere göre buna bağlı olarak yiyecek ve benzin fiyatları da artacak. Bu da zaten hassas olan küresel ekonomik düzelmeyi yeniden aşağı çekecek.


XS
SM
MD
LG