Erişilebilirlik

Libya'da İngiliz ve İtalyan Elçiliklerine Saldırı


NATO hava saldırısında yıkılan Kaddafi'nin oğlunun evi
NATO hava saldırısında yıkılan Kaddafi'nin oğlunun evi

Libya’nın başkenti Trablusgarp’ta İngiliz ve İtalyan Büyükelçilikleri saldırıya uğradı. Saldırının Kaddafi’nin bir oğluyla üç torununun öldürüldüğü bildirilen NATO bombardımanına misilleme olduğu sanılıyor.

Elçiliklerin saldırıya uğraması üzere Birleşmiş Milletler, Trablusgarp’taki personelini geçici olarak Tunus’a nakletti ancak isyancıların elindeki Bingazi’de görev yapan personelini tahliye etmedi.

İngiltere Dışişleri bakanı, İngiliz elçilik binasının yakıldığı saldırıyı kınadı ve Libya’nın Londra büyükelçisinin sınırdışı edileceğini açıkladı.

İtalya da elçiliğinin saldırıya uğradığını doğruladı ve Libya hükümetini yabancı misyonları koruyacak önlemler almamakla suçladı.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, doğrudan Kaddafi’yi öldürme girişimi olarak tanımladığı hava saldırısında bir oğlu ve üç torununun öldüğünü bildirmişti.

İbrahim, saldırı sırasında Kaddafi ve eşinin de 29 yaşındaki Saif el-Arab’ın evinde olduğunu ancak yara almadan kurtulduklarını söylemişti. Sözcü, saldırıda çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtmişti. Ölümler, bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Libya hükümeti tarafından hava saldırısına uğrayan yeri görmeye götürülen yabancı gazeteciler büyük hasara uğramış bir bina ile karşılaştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ölümleri doğrulamadı, ancak NATO uçaklarının belirli kişileri değil Libya’nın komuta ve kontrol birimlerini hedef aldığını açıkladı.

İngiltere Başbakanı NATO’nun saldırı politikasının, sivil cankayıplarının önlenmesini öngören BM kararıyla uyum içinde olduğunu savundu.

Hava saldırısından önce NATO, Kaddafi’nin ateşkes ve görüşme çağrısını bir değer ifade etmediği gerekçesiyle reddetmişti.

XS
SM
MD
LG