Erişilebilirlik

Libya'da Milisler Dağıtılıyor


Libya’nın geçici lideri, büyük protesto gösterilerinin ardından yasadışı tüm milis güçlerinin dağıtılması emri verdi.
Ulusal Meclis Başkanı Muhammed el-Magarief, devletin denetimi dışındaki tüm milis ve askeri kampları dağıtmaya kararlı olduğunu açıkladı.

Hükümet yanlısı silahlı gruplar, cihat yanlısı Ensar el Şeria militanlarını Bingazi’deki üslerinden dışarı atmış, diğer milislerin üslerini de işgal etmişti. Çatışmalarda 11 kişi ölmüş, 60 kişi de yaralanmıştı.

Şiddet olayları Cuma günü Bingazi’de onbinlerce kişinin düzenlediği gösteriyi izledi. Göstericiler, Libya hükümetinden silahlı milis grupları dağıtmasını istedi.
Gösteriye katılan Libyalılar, “Yeni Libya’da teröre yer yok,” ve “Libya bir dost kaybetti” yazılı İngilizce ve Arapça sloganlar taşıdı. Göstericiler devletten, silahlı milisleri dağıtarak kendi ordu ve polis gücünü kurması çağrısında bulundu.

Ensar el Şeria örgütü, geçen hafta Bingazi’deki Amerikan konsolosluğunun yakılması olayında Amerikan Büyükelçisi Christopher Stevens ve üç elçilik çalışanın ölümünden sorumlu tutuluyor. Örgüt suçlamayı reddediyor.
Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesi için mücadele veren milisler, yeni devletin yetki boşluğundan da istifade ederek daha da güçlenmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG