Erişilebilirlik

Libya'da Geçici Konsey Kabile Liderleriyle Görüşüyor


Libya'da Geçici Konsey Kabile Liderleriyle Görüşüyor
Libya'da Geçici Konsey Kabile Liderleriyle Görüşüyor

Libya’daki geçici liderler Tuareg göçebe kabileleriyle uzlaşma görüşmelerine başladı. Tuareg kabileleri, ülkenin güneyindeki zengin petrol bölgelerinin güvenliğinde kilit rol oynuyor.

Libya’nın geçici liderlerinden oluşan bir heyet güneydeki çöl kasabası Obari’de göçebe liderlerle görüşüyor.

Heyet eski lider Kaddafi’ye karşı başlayan ayaklanmaya öncülük eden Zintan kasabasındaki Arap isyancılarla biraraya geldi.

Reuter Haber Ajansı’na göre, heyetin amacı göçebe Tuareg kabilelerini silahsızlandırmak. Ayaklanma sırasında Kaddafi’yi destekleyen kabileler Libya ve komşularının yer aldığı çöllerde dolaşıyor.

Ulusal Geçici Konsey barış görüşmelerine Tuareg kabilelerinin liderlerini de katmaya kararlı.Tuareg liderlerinden biri tepkili ve bu konuda şunları söylüyor:

“Kaddafi’nin çölde Tuareg kabilesinin yanında saklandığını söylüyordunuz ancak Kaddafi’nin Sirte’de sizin yanınızda olduğu anlaşıldı.”

Konsey yetkilileriyse görüşmeler konusunda iyimserliğini koruyor ve bir yetkili şöyle konuşuyor:

“Ulusal ordunun liderlerinin de bulunduğu konvoyun bir üyesi olarak burada bulunuyorum. Amacımız, Zintan ve Tuareg’den kardeşlerimizle barış yapmak. Kabileler medeni bir şekilde barışçı sonuca ulaşmayı başardı.”

Tuareg kabileleri bölgenin güvenliği için hayati önem taşıyor. Bunun nedeni kabilelerin uyuşturucu kaçakçıları ve İslamcı militanlar için güvenli sayılan geniş çöl bölgesinde büyük nüfuza sahip olması. Libya’nın güneyi önemli petrol rezervlerine sahip. Zintanlı savaşçılar Obari’ye 60 kilometre uzaklıktaki petrol rezervlerini koruyor.


XS
SM
MD
LG