Erişilebilirlik

Libya'da Ateşkes İçin Son Arabuluculuk Girişimi de İşe Yaramadı


Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma (sağda) Libya Başbakanı El Bağdadi Ali el Mahmudi'yle
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma (sağda) Libya Başbakanı El Bağdadi Ali el Mahmudi'yle

Libya’da iç savaşa son vermek amacıyla Trablusgarp’a giden Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, yaptığı görüşmelerde ilerleme sağlayamadığını bildirdi.

Afrika Birliği örgütü adına ikinci kez Libya’ya giden Zuma, Kaddafi’nin ateşkes için NATO operasyonunun sona erdirilmesi şartını yinelediğini belirtti. Kaddafi, hemen istifa etmesi yönündeki isyancıların şartını ise kabul etmedi.

Libya televizyonu, 11 Mayıs’tan bu yana halkın karşısına çıkmayan Kaddafi’yi ilk kez Jacob Zuma’yı karşılarken görüntüledi.

Zuma bir ay önce de arabuluculuk için Libya’ya gitmiş, ancak Kaddafi ateşkes şartlarını kabul edebileceğini söylemesine rağmen saldırılarına devam edince görüşmeler yarım kalmıştı. İsyancılar da, Kaddafi istifa etmeden herhangi bir ateşkes görüşmesine katılmayacaklarını açıkladı.

Öte yandan, Libya ordusuna bağlı sekiz üst rütbeli asker Roma’da basın toplantısı yaparak, iltica ettiklerini açıkladı. Beşi general rütbeli Libyalı subaylar, yaklaşık 120 kişilik bir grupla birlikte İtalya’ya sığındıklarını bildirdi.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kaddafi’nin terör rejiminin sona ermek üzere olduğunu söyledi. İki aydır devam eden hava saldırılarının Kaddafi’ye büyük bir darbe vurduğunu belirten Genel Sekreter, askeri operasyonların sivillere saldırılar duruncaya kadar süreceğini vurguladı.

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox dün, NATO operasyonuna katılan İngiliz savaş uçaklarına, yeraltındaki korunaklara karşı kullanılan özel bombalar yükleneceğini açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG