Erişilebilirlik

Amerika, Kaddafi'nin Çağrısını Reddetti


Amerika, Kaddafi'nin Çağrısını Reddetti
Amerika, Kaddafi'nin Çağrısını Reddetti

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin NATO hava saldırılarına son verilmesi çağrısını reddetti.

Kaddafi’nin ne yapması gerektiğini bildiğini belirten Clinton, Libya liderinin iktidardan çekilip sürgüne gitmesini istedi.

Beyaz Saray, Kaddafi’nin Başkan Barack Obama’ya ikinci bir mektup gönderdiğini doğruladı. Kaddafi, üç sayfalık mektubunda Obama’dan küçük bir halka açılan haksız savaşa son vermesini istedi.

Libya’da isyancılar, Kaddafi kuvvetlerini geri püskürterek Brega kenti yakınlarındaki toprakları geri aldı.

Petrol kenti Brega çevresindeki savaş hattı sık sık el değiştiriyor.

Kaddfi kuvvetlerinin son üç gündür saldırılarını arttırması isyancıların kontrolündeki bölgede petrol üretiminin durmasına yolaçtı.

İsyancıların sözcüsü Abdül Hafid Ghoga, saldırıları önlemek için savaşcıların cepheden petrol alanlarına sevkedildiğini açıkladı.

İsyancılar petrol ihracatını yeniden başlatarak gelir elde etmeye çalışıyor. Çarşamba sabahı ilk petrol yüklü bir tanker Tobruk’tan ayrılarak Katar’a hareket etti.

Bu arada NATO, Kaddafi kuvvetlerine karşı hava saldırılarında yetersiz kaldığı yolunda isyancılar tarafından yöneltilen eleştirileri reddetti.

NATO sözcüsü, hava saldırılarının sayısı ve vurduğu hedeflerin değişmediğini söyledi.

İsyancı liderlerinden Abdül Fettah Yunus, NATO’nun Kaddafi kuvvetlerini durdurmakta gecikmesinin sivil ölümleri arttırdığını ileri sürmüştü.

Bu arada Amerikalı diplomat Chris Stevens, Bingazi’de, Geçici Ulusal Konsey’in üyeleriyle görüştü. Özel temsilci, isyancıların ihtiyaçlarını belirlemek için Bingazi’de temaslar yapıyor. Şimdiye kadar üç ülke, Katar, Fransa ve İtalya, Geçici Ulusal Konsey’i, Libya’nın tek meşru hükümeti olarak tanıdı

XS
SM
MD
LG