Erişilebilirlik

Libya ve Somali'de İki El Kaide Operasyonu


Amerika'nın en çok aranan teröristler listesi. Ebu Anas el Libi en aşağıda, soldan ikinci sırada bulunuyor.
Amerika'nın en çok aranan teröristler listesi. Ebu Anas el Libi en aşağıda, soldan ikinci sırada bulunuyor.
Amerikan kuvvetleri dün biri Libya’da, diğeri Somali’de olmak üzere el Kaide üyelerine yönelik iki operasyon düzenledi.

Libya’daki operasyonda 1998 yılında Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan büyükelçiliklerinin bombalanması olayından sorumlun bir el Kaide lideri sağ yakalandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, operasyonların Amerike'nın terörle mücadelede ne kadar kararlı dolduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgularken "el-Kaide militanları kaçabilir ancak saklanamazlar" dedi.

Yetkililer, Amerikan ordusu ve Libya istihbarat servisinin cumartesi sabahı Trablusgarp’ta düzenlediği ortak operasyonda Ebu Anas el Libi’nin ele geçirildiğini bildirdi. Ebu Anas, Amerika’da federal mahkeme tarafından yargılanmak üzere aranıyordu.

Ebu Anas’ın ailesi, 49 yaşındaki zanlının kaçırıldığını açıkladıktan sonra operasyona Amerikan kuvvetlerinin de karıştığı anlaşıldı.

Associated Press haber ajansına konuşan kardeşi, Ebu Anas’ın sabah namazından sonra arabasını evinin önüne park ederken kaçırıldığını söyledi. Kardeşinin açıklamasına göre, üç araç önce Ebu Anas el Libi’nin aracını çevreledi, araçtan çıkanlar arabasının camını kırarak silahını bırakmaya zorladı ve arkasından zanlıyı kendi araçlarına alarak götürdü.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Ebu Anas’ın yakalanmasına yardım edecek bilgiyi sağlayacaklara 5 milyon dolar ödül vadetmişti. New York’ta bir federal mahkeme kendisi hakkında büyükelçilik bombalamalarından iki yıl sonra suç duyurusunda bulundu.

7 Ağustos 1998’de Nairobi ve Darüsselam’daki Amerikan büyükelçiliklerini hedef alan bombalı saldırılarda 250’yi aşkın kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Diğer operasyon Somali’de

Somali’deki operasyon ise Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı özel timler tarafından düzenlendi. Barawe’de dün sabaha karşı düzenlenen operasyonda Somalili şeriatçı örgüt el Şebap’la bağlantılı üst düzey bir el Kaide lideri hedef alındı.

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, komandoların “önemli bir el Şebap terör örgütü liderini yakalamayı amaçladıklarını” bildirdi, ancak operasyon hedefine ulaşamadı.

Operasyonu ilk el Şebap militanları doğrulamıştı, ancak örgüt sözcüsü baskını düzenleyenlerin 'yabancı kuvvetler' olduğunu bildirdi. Baskın sırasında bazı el Şebap üyelerinin öldürüldüğü açıklandı, ama aranan el Kaide liderinin bu grubun içinde olup olmadığı kesinlik kazanmadı. Amerikan askerleri arasında yaralanan olmadığı kaydedildi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir kaynak, el Şebap’la birlikte çalışan bir üst düzey el Kaide sorumlusunun operasyonun ana hedefi olduğunu açıkladı, ama militanın adını vermedi.

Operasyonun, iki hafta önce komşu Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir alışveriş merkezini hedef alan terör saldırısına bir yanıt olarak düzenlendiği sanılıyor. 67 kişinin öldüğü kanlı saldırıyı el Şebap üstlenmişti.

Baskında bir el Kaide liderinin hedef alındığı ilk New York Times gazetesi tarafından duyuruldu. Operasyon aynı zamanda son dört yıl içinde Amerikan kuvvetlerinin Somali’de düzenlediği ilk ciddi eylem oldu. Dört yıl önce Amerikan komandoları, yine Barawe yakınlarında el Kaide planlayıcılarından Salih Ali Salih Nabhan’ı öldürdü.

El Şebap, Kenya askerleri Somali’den çekilinceye kadar bu ülkede saldırı düzenlemeye kararlı olduğunu bildiriyor. İki yıl önce Kenya ordusu Somali’de şeriat rejimi kurmaya çalışan militan örgütü püskürtmek amacıyla bu ülkeye girmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG