Erişilebilirlik

Libya ve Mısır'da ABD Diplomatik Temsilciliklerine Saldırı


Libya’nın Bingazi kentinde amatör bir filmin İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle Amerikan konsolosluğuna saldıran göstericiler Amerikan vatandaşı bir konsolosluk çalışanını öldürdü, diğerini de yaraladı.

Öfkeli kalabalık, konsolosluk dışında toplanarak binayı ateşe verdi.

Olayı doğrulayan Amerika Dışişleri Bakanlığı, bölgeyi güvenlik çemberine almak amacıyla Libya devletiyle birlikte çalıştıklarını bildirdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton imzalı yazılı açıklamada, diplomatik temsilciliğe yapılan saldırı en sert biçimde kınandı.

Aynı protesto gösterileri Kahire’deki Amerikan büyükelçiliği dışında da yapıldı. İki ülkede de göstericiler, Amerika’da yaşayan Kıptiler tarafından finanse edilen filmin Hazreti Muhammed’e hakaret ettiğini savunuyor.

Mısır’ın başkentindeki gösteriye en az 2 bin gösterici katıldı. Gösterilere geçen yıl diktatörlük rejiminin devrilmesinde etkili olan Selefiler ve futbol fanatikleri de de katıldı. Göstericilerden bir kısmı büyükelçilik duvarlarını aştı, Amerikan bayrağını gönderden sökerek yerine İslami slogan içeren siyah bir bayrak çekti. Gösteriler gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

Birbiriyle bağlantılı olup olmadığı kesinleşmeyeniki olay da 11 Eylül terör saldırılarının 11’inci yıldönümüne denk geliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kahire’deki Amerikan büyükelçiliği yetkilileri, içerideki personelin güvende olduğunu, iki taraftan hiç kimsenin silah ateşlemediğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG