Erişilebilirlik

Libya Operasyonunun Komutası NATO'da


Libya Operasyonunun Komutası NATO'da
Libya Operasyonunun Komutası NATO'da

NATO Libya’ya düzenlenen hava operasyonlarının komutanlığını üstlendi.

19 Mart tarihinde Libya için alınan “uçuşa yasak bölge” kararı çerçevesindeki operasyonlara şu ana kadar Amerika liderlik ediyordu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, komutanın Perşembe sabahı ittifaka geçtiğini söyledi.

“Birleşik Koruyucu” adı verilen NATO operasyonuyla uçuş yasağı ve silah ambargosu uygulamalarına devam edilecek, sivilleri korumak üzere hava saldırıları düzenlenebilecek.

Bu arada Amerikan basınında çıkan haberlere göre, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Libya’da faaliyet gösteriyor. Gazetelerde yayınlanan haberlere göre CIA uzmanları Libya’da istihbarat topluyor ve Kaddafi aleyhtarı gruplarla temas kurmaya çalışıyor.

Bu konuda gazetelere bilgi veren yetkililer, istihbarat uzmanlarının isyancı birlikleri ve bunların Kaddafi’ye karşı mücadele konusunda ne kadar askeri kapasiteye sahip olduğunu belirlemeye çalıştığını söylüyor. Bu çalışma, ittifak güçleri isyancılara askeri destek sağlamaya karar verirse hangi grupları tercih edeceğini belirlemeye yardımcı olacak.

New York Times gazetesi, İngiliz gizli istihbarat servisi uzmanlarının da Libya’da olduğunu yazdı.

Öte yandan Washington’daki yetkililer, Amerika’nın Libya’daki isyancılara silah yardımı yapma kararı almadığını tekrarladı.

Dün yapılan bu açıklama öncesinde, Başkan Barack Obama’nın isyancılara destek sağlamak üzere gizli operasyonlara izin verdiği yolunda haberler yayılmıştı.

XS
SM
MD
LG