Erişilebilirlik

Libya Konusunda Askeri Seçenekler Değerlendiriliyor


Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen
Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen

Amerika Savunma Bakanı, Libya’da uçuş yasağı uygulanmasının ciddi bir operasyon olduğunu, hava savunma sistemleri yok edilmeden yapılamayacağını söyledi.

Kongre üyelerine bilgi veren Robert Gates, uçuş yasağı için önce Libya’nın hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi gerektiğini anlattı. Gates, basında da ele alınan uçuş yasağı konusunu “büyük bir ülkede büyük bir operasyon” olarak niteledi.

Beyaz Saray ise Libya konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı. Sözcü Jay Carney, “uçuş yasağı seçeneğinin zor olmasının masada olmadığı anlamına gelmediğini” kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Washington’un ve NATO müttefiklerinin bu konuyu değerlendirdiğini söyledi. Ancak Clinton bu konuda henüz bir karar almaktan uzak olduklarını belirtti.

Washington, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin muhalefet kuvvetlerine hava saldırısı düzenlemesini önlemek için uçuş yasağı uygulanmasını değerlendiriyor.

Amerikan Senatosu bugün oybirliğiyle onayladığı karar tasarısında BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuyu değerlendirmesini istedi.

Bu arada çıkarma kapasiteli iki Amerikan savaş gemisi Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e girdi. Gemiler, Libya kıyılarında olası tahliye operasyonları veya insani yardım çalışmalarına destek verecek.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Kaddafi çekilinceye kadar Amerika’nın askeri, ekonomik ve siyasi baskıyı sürdüreceğini söyledi.


XS
SM
MD
LG