Erişilebilirlik

‘Libya’da Savaş Suçları İşleniyor’


Uluslararası Af Örgütü, Libya’da rakip silahlı grupların insan hakları ihlalleri işlediğini bildirdi. Örgüt, elindeki uydu fotoğraflarına dayanarak, milis ve militan grupların ülkenin batısındaki sivil yerleşim bölgelerini ağır topçu ateşine tuttuğunu belirtiyor

Libya, Muammer Kaddafi’nin 2011 de devrilmesinden bu yana kargaşa yaşıyor. Misuratalı bir silahlı grup, Ağustos ayından bu yana başkent Trablusgarp’ı işgali altında bulunduruyor.

Trablus’daki durum nispeten sakinleşmiş olsa da, başkenti işgal eden İslamcı militanlar ve hükümet yanlısı güçlerin Trablusgarp’ın batısında ve Bingazi’deki silahlı mücadeleleri sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü kendi sitesinde yayınladığı uydu görüntülerinde, her iki taraftan savaşçıların Trablusgarp ve Varşafena’da hedef gözetmeksizin hastane ve sivil yerleşim yerlerini roket ve topçu ateşine tuttuklarını belirtti.

Londra merkezli insan hakları örgütü, silahlı grupların ellerine geçen tutsakları “büyük olasılıkla” işkence yapıp öldürdüğünü, sivillerin de sırf farklı mezhep ya da görüşe sahip olmalarından dolayı hedef alındığını kaydediyor.

Af Örgütü, Ağustos ayında Trablusgarp’a saldıran ‘Şafak Operasyonu’ adlı Misuratalı silahlı grubu ve onların Zintan ve Varşafena’dan gelen rakiplerini ağır insan hakları ihlalleriyle suçluyor. Uluslararası Af Örgütü, bu konuda ikinci kez rapor hazırlıyor.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme örgütü Eylül ayındaki raporunda, silahlı grupların Trablusgarp'taki beş hafta süren çatışmalarda can ve mal kaybına yol açmalarının, ‘savaş suçu’ olarak görülmesi gerektiğini savunmuştu.

Misuratalı milislerin Trablusgarp’ı işgal etmelerinden bu yana Libya’da yönetim bölünmüş durumda. Ülkede şu anda fiili olarak iki hükümet ve iki yasama organı bulunuyor.

Batı ve komşu ülkeler Libya’nın daha büyük kargaşaya sürüklenip bölünmesinden kaygı duyuyor. Aynı gruplar 2011’de Kaddafi’yi devirmek için birleşmiş, ancak o zamandan bu yana Libya’nın zengin enerji kaynaklarını ele geçirmek amacıyla silahlarını birbirlerine doğrultmuşlardı.

Libya’nın uluslararası toplumca tanınan başbakanı Abdullah el Sani, dün tüm tarafların ödün vermesi durumunda Trablusgarp merkezli muhalif gruplarla barış görüşmelerine başlayabileceklerini açıkladı.

El Sani hükümeti Trablusgarp’ın işgal edilmesinin ardından seçimle işbaşına gelmiş parlamentoyu bin kilometre uzağa taşıdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG