Erişilebilirlik

İstanbul'daki LGBTİ Eylemlerinde 24 Gözaltı 2 Yaralı


LGBT Eylemlerinde 24 Kişi Gözaltına Alındı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

LGBT Eylemlerinde 24 Kişi Gözaltına Alındı

İstanbul Emniyeti, LGBTİ’nin düzenleyeceği Onur Yürüyüşü’nü engellemek için binlerce polisle İstiklal Caddesi ve etrafını adeta abluka altına aldı. Polis sık sık biber gazına başvururken LGBTİ Onur Yürüyüşü Komitesi, 24 kişinin gözaltına alındığını 2 kişinin ise yaralandığını duyurdu

LGBTİ örgütlerinin İstiklal Caddesi’nde 12 yıldır gerçekleştirildikleri Onur Yürüyüşü, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da polis tarafından engellendi. İstanbul Valiliği on gün önce hem 19 Haziran hem de 26 Haziran tarihlerindeki yürüyüşlere izin verilmeyeceğini açıkladıktan sonra hafta içinde Tünel Meydanı’nda basın açıklaması yapılma başvurusunu da reddetti.

Valiliğin bu konuda ne kadar ciddi olduğu bugün sabah saatlerinden itibaren Taksim-Tünel arasındaki güvenlik önlemlerinden anlaşılıyordu.

5000’den fazla polis, 13 TOMA

Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nı bariyerlerle giriş çıkışa kapayan Emniyet, meydanda park halindeki 40’tan fazla belediye otobüsle bugün hiçbir eyleme müsamaha göstermeyeceğinin mesajını veriyordu. Otobüs sayısı Tünel ve Odakule civarındakiler de hesaplandığında 100’e yaklaşıyordu.

İstiklal Caddesi’nde İstiklal Caddesi’ndeki tüm sokakların giriş çıkışında çevik kuvvet polisleri görev yapıyor, Fransız Konsolosluğu’nun önünde, Galatasaray’da, Odakule’de ve Tünel’de toplam 13 TOMA bekliyordu.

Alman milletvekilleri gözaltına alındı

Polis, basın açıklaması yapılacağı açıklanan Tünel Meydanı’nda adeta kuş uçurmadı. Civarda bekleyene 5’li 10’lu grupları Yüksek Kaldırım ve Şişhane yönüne doğru itti. Ancak 17 civarında aralarında Avrupa Parlamentosu üyesi Terry Reintke ve Almanya Yeşiller Partisi milletvekili Volker Beck’in de bulunduğu bir grup basın açıklaması yapmak için Tünel Meydanı’na geldi.

Kısa bir tartışmadan sonra Rientke ve Beck danışmanları Max Lucks ve Felix Banaszale ile gözaltına alındı. Parlamenterler kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Polis müdahalesi Mis sokakta yoğunlaştı

Valiliğin basın açıklamasının yapılmasının reddedilmesinin ardından LGBTİ Onur Yürüyüşü Komisyonu’nun aldığı “26 Haziran Pazar günü, İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz. ‘Hayatı normal akışına döndürmek’ için Pazar günü Beyoğlu'nun her sokağında, her caddesinde birbirimize kavuşuyoruz” kararı uyarınca LGBTİ bireyler küçüklü ve büyüklü olarak Taksim çevresinde eylemler gerçekleştirdi.

LGBTİ örgütleri, önce Hakların Demokratik Kongresi ardından da Cumhuriyet Halk Partisi binasından gökkuşağı bayrağı sarkıttılar. Bu sırada caddeden geçen bir emniyet müdürü, CHP’liler “bari siz yapmayın” diye bağırdı. Bunun hemen ardından caddede “neredesin aşkım buradayım aşkım” diye bağıran çoğunluğu 18-20 yaşlarında grup polis tarafından dağıtıldı.

Saatler 18.00’e geldiğinde olay tamamen İstiklal Caddesi’nin Taksim girişine yakınlarındaki Mis, İmam Adnan ve Balo sokak civarında devam etti. Özellikle Mis sokakta biriken LGBTİ gruplarıyla polis arasındaki kovalamaca uzun süre devam etti. Bu sırada polis sık sık biber gazı kullandı.

“Hür doğdum hür yaşarım kime ne”

Mis sokakta buluna bir kafede gökkuşağı açan gruptan biri Ajda Pekkan’ın sözleri “hür doğdum hür yaşadım, kime ne kime ne, köle miyim sana ben sana ne ne sana ne zararım kendime kime ne kime” şeklinde olan “Sana Ne” adlı şarkısını söyledi.

Ardından grubun “polis fuhuş yap, onurlu yaşa” diye slogan atması üzerine emniyet güçleri kafeyi önce kuşattı. Ardından bir emniyet müdürü, görevli memura hakaretten dava açmak için bu sloganı atanlara isimlerini aldı.

“Olayları gazeteciler kışkırtıyor”

Bu sırada Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışma Derneği (SPOD) Yönetim Kurulu üyesi Rozenin Seda Kip, polislerin kendisine “olayların bu kadar büyümesinin nedeni basın. Gazeteciler olayları kışkırtıyor” dediğini aktardı.

Son zamanlarda özellikle toplumsal olaylarda polisin tepkisiyle karşılaşan basın mensupları bugün benzer sorunlar yaşadı. Gazetecilere sık sık kimlik soruldu, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen “sarı basın” kartına sahip olmayan gazetecilerin görev yapmaları engellenmeye çalışıldı.

Onur Komitesi Kriz Masası, gün boyunca polisin 24 kişiyi gözaltına alındığını bu kişilerden 4’ünü serbest bıraktığını ve müdahaleler sırasında 2 kişinin yüzünden yaralandığını duyurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG