Erişilebilirlik

Let It Snow


Let It Snow
Let It Snow


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

Large amounts of snow fell in some American cities last month. One storm hit the East Coast, causing flight cancellations and temporarily stopping traffic in some areas.

Snow is a subject of great interest to weather experts. They sometimes have difficulty estimating where, when or how much snow will fall. One reason is that heavy amounts of snow fall in surprisingly small areas. Another reason is that a small change in temperature can mean the difference between snow and rain.

Let It Snow
Let It Snow


Just what is snow, anyway? Snow is a form of frozen water. It contains groups of ice particles called snow crystals. These crystals grow from water droplets in cold clouds. They usually grow around dust particles.

All snow crystals have six sides, but they grow in different shapes. The shape depends mainly on the temperature and water levels in the air.

Snow crystals grow in one of two designs – plate-like and columnar. Plate-like crystals are flat. They form when the air temperature is about fifteen degrees below zero Celsius. Columnar snow crystals look like sticks of ice. They form when the temperature is about five degrees below zero.

The shape of a snow crystal may change from one form to another as the crystal passes through levels of air with different temperatures. When melting snow-crystals or raindrops fall through very cold air, they freeze to form small particles of ice, called sleet. Groups of frozen water-droplets are called snow pellets. Under some conditions, these particles may grow larger and form solid pieces of ice, or hail. Hail can be dangerous to people, animals and property.

When snow crystals stick together, they produce snowflakes. Snowflakes come in different sizes. As many as one hundred crystals may join to form a snowflake larger than two and one-half centimeters. Under some conditions, snowflakes can form that are five centimeters long. Usually, this requires near-freezing temperatures, light winds and changing conditions in Earth’s atmosphere.

Snow contains much less water than rain. About two and one-half centimeters of rain has as much water as fifteen centimeters of wet snow. About seventy-six centimeters of dry snow equals the water in two and one-half centimeters of rain.

Much of the water the world uses comes from snow.

Snowfall helps to protect plants and some wild animals from winter weather. Fresh snow is made largely of air trapped among the snow crystals. Because the air has trouble moving, the movement of heat is limited.

Let It Snow
Let It Snow

Generally, snow and ice appear white. This is because the light we see from the sun is white. Most natural materials take in some sunlight. This gives them their color. However, when light travels from air to snow, some light is sent back, or reflected. Snow crystals have many surfaces to reflect sunlight. Yet the snow does take in a little sunlight. It is this light that gives snow its white appearance.

Each year, the continental United States has an average of one hundred five snowstorms. An average storm produces snow for two to five days.

Snow may be beautiful, but it can be deadly. It is responsible for the deaths of hundreds of people in the United States every year. Many people die in traffic accidents on roads that are covered with snow or ice. Others die from being out in the cold, or from heart attacks caused by too much physical activity.

--------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

Amerika’daki birçok kente geçen ay çok fazla kar yağdı. Doğu kıyısını vuran kar fırtınası uçak seferlerinin iptal edilmesine ve trafiğin durmasına neden oldu.

Kar yağışı, hava durumu uzmanlarının çok yakından ilgilendikleri bir konu.

Meteoroloji uzmanları bazen nereye, ne kadar ve nasıl kar yağacağını tahmin etmekte zorlanıyor. Bunun bir nedeni kar yağışının küçük bölgelerde aşırı derecede olması. Bir başka sebep de hava sıcaklığındaki küçük bir değişikliğin yağmuru kara çevirebilmesi.

Peki kar tam olarak nedir? Kar, suyun bir tür donmuş halidir. Kar kristalleri adı verilen buz parçalıklarından oluşur. Bu kristaller soğuk bulutların içinde su damlacıklarından oluşuyor. Genellikle toz parçaçıklarının etrafında büyüyorlar. Tüm kar kristallerinin altı tarafı var. Ancak hepsi farklı şekillere sahip. Bu şekiller hava sıcaklığı ve havadaki nem seviyesine göre oluşuyor.

Kar kristalleri iki ana şekle göre büyüyor. Bu ana şekiller yatay ya da dikey olarak değişiyor. Yatay kristaller düz oluyor ve hava sıcaklığının eksi 15 derece altına düştüğünde meydana geliyor. Dikey kristallerse buz çubuklarına benziyor ve eksi 5 derece hava sıcaklığının altında oluşuyor. Kar kristallerinin şekilleri, kristaller farklı sıcaklıklara sahip hava katmanlarından geçerken değişebiliyor. E

rimekte olan kar kristalleri ya da yağmur damlaları çok soğuk hava katmanlarından geçerken sulu kara, yani küçük buz parçacıklarına dönüşüyor. Donmuş su damlalarının oluşturduğu gruplaraysa kar topakları deniyor.

Bazı durumlarda bu parçalar büyüyerek doluya dönüşüyor. Dolu yağışı insanlara ve hayvanlara zarar verebiliyor. Kar kristalleri birbirine yapıştığı zamanda lapa lapa kar taneleri haline geliyor. Kar taneleri farklı boyutlarda olabiliyor.

Yüzden fazla kristal birbirine yapışarak iki buçuk santimetre çapından büyük lapa kar oluşturabiliyor. Bazen de bu boyut beş santimetreye kadar çıkabiliyor. Bunun için hava sıcaklığının sıfır derece civarında olması, hafif rüzgar esintisi ve Dünya’nın atmosferinde değişen koşulların olması gerekiyor.

Kardaki su miktarıysa yağmura göre çok daha az. İki buçuk santimetrelik yağmurda 15 santimetre kalınlıkta kar yağışına eşit miktarda su bulunuyor. 76 santimetre kalınlığında kuru karsa iki buçuk santimlik yağmur kadar su barındırıyor.

Dünyada kullandığımız suyun büyük bölümü kar yağışından geliyor. Kar yağışı bitkileri ve bazı yabani hayvanları kışın sert hava koşullarından koruyor. Taze karda kar kristallerinin arasında sıkışmış hava katmanı bulunuyor.

Hava hareket edemediği için ısı hareketi de kısıtlanmış oluyor. Kar ve buz genellikle beyaz görünümlü oluyor. Bunun nedeni güneşten yansıyan ışığın renginin beyaz olması.

Doğal maddelerin çoğu güneş ışığını emiyor. Bu da maddelerin rengini belirliyor. Ancak güneş ışığı havadan kara ilerlediğinde ışığın bir miktarı yansıyor. Kar kristallerinin birçok yüzeyi bulunduğundan güneş ışığını yansıtıyor.

Ancak kar yine de bir miktar güneş ışığını emiyor. Bu ışık da kara beyaz rengini veriyor. Amerika’da her yıl ortalama yüz beş kar fırtınası yaşanıyor. Ortalama bir kar fırtınasıysa iki ila beş gün boyunca kar yağdırıyor. Kar çok güzel görünse de ölümcül olabiliyor.

Kar yağışı Amerika’da her yıl yüzlerce kişinin ölümünün de sorumlusu. Çok sayıda kişi kar ya da buz kaplı yollarda yaptıkları trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Kimileriyse soğukta uzun süre kalmaktan ya da aşırı miktarda fiziksel aktivitenin neden olduğu kalp krizi yüzünden hayatını kaybediyor.

XS
SM
MD
LG