Erişilebilirlik

Lena Horne Son Yolculuğuna Uğurlandı


Lena Horne
Lena Horne

92 yaşında ölen ünlü Amerikalı siyah şarkıcı Lena Horne’un cenazesi haftasonu New York’ta kaldırıldı.

Uzun ve renkli bir sanat yaşamı olan Lena Horne çabuk değişebilen bir ruh haline sahipti. Neşeliyken birden kızgın ya da hüzünlü bir tutum takınabilirdi. Ama ruh hali ne olursa olsun, dinleyicileri, özellikle “Stormy Weather-Fırtınalı Hava” adlı baş şarkısını söylediğinde Lena Horne’a bir kez daha hayran olurlardı.

1917 yılında New York’ta doğan Lena Horne çocukluğunun büyük bölümünü bu kentde geçirdi. Lena Horne 16 yaşında New York’un ünlü gece kulübü Cotton Club’da revü topluluğuna katılarak müzik dünyasına girdi. Daha sonra New York’un diğer gecekulüplerinde çeşitli gruplarla şarkı söylemeye başladı.

1940’da Lena Horne’un menejeri kendisini Hollywood’a gidip film çevirmeye ikna etti. “Stormy Weather” ve “Cabin in the Sky” adlı tümüyle siyahların oynadığı iki filmde rol aldı. İki film de başarılı oldu. Ama Lena Horne’un daha sonraki beyaz perde çalışmaları dönemin ırkçı yaklaşımları nedeniyle son derece kısıtlandı. Lena, beyazların oynadığı filmlerde sadece gecekulubü şarkıcısı rolü alabiliyor ve öyküyle doğrudan ilişkisi olmayan bölümlerde tek bir şarkı söylüyordu. Filmin bu bölümleri, o zamanlar ırkayrımının geçerli olduğu Güney Eyaletlerinde gösterilirken kesiliyordu.

Bu olay ve diğer bazı ayrımcı davranışlar Lena Horne’un 1950 ve 60’larda medeni haklar hareketine ilgi duymasına ve hareket içinde çalışmasına yolaçtı.

Lena Horne o günleri bir keresinde “Güneye gittiğimde sadece bir yere gidip sandviç yemek için mücadele veren insanlar gördüm. Bu insanlar bana benim inkar edip uzun zamandır yaşamadığım olayı hatırlattı. Ve o eski acıyı tekrar duymaya başladım” diye anlatmıştı.

Irkayrımcılığına karşı savaşan Lena Horne, Amerika’nın heryerinde gecekulüplerinde farklı topluluklarla söylemeye ve “Can’t Help Lovin’ that man of Mine” gibi blues türünde çok sevilen plak kayıtları yapmaya devam etti.

Blues, Lena Horne’un özellliğiydi ama boğuk, kontralto sesi müzikallere de uyuyordu. Horne, Cole Porter’ın ünlü “Night and Day” adlı parçasını kendisine özgü üslubuyla söylediğinde dinleyicileri büyülemişti.

Lena Horne 1981’de Broadway’de tekbaşına oynadığı “A Lady and Her Music” adlı bir showla son kez seyirci karşısına çıktı. Oyun üç yıl sahnede kaldı. Tony ve New York Tiyatro Eleştirmenleri ödüllerini kazanan oyun, 40 Amerikan kenti ve Londra’da turneye çıktı.

Lena Horne, 1984’de Kennedy Sanat Merkezi ödülüne layık görüldü. Şarkıcı Dionne Warwick ödül töreninde Lena Horn’u takdim ederken kendisinin herzaman siyah kadınların öncüsü olduğunu, içindeki ateşi sakladığını, şarkılara döktüğünü ve tüm insanları ısıttığını söyledi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG