Erişilebilirlik

Le Pen Hanedanı Parçalanıyor


Le Pen ailesi eski günlerini özleyecek gibi görünüyor.
Le Pen ailesi eski günlerini özleyecek gibi görünüyor.

Fransa sağında eşi görülmedik bir aile parçalanması, siyasi kavga ve tam bir siyasi şok yaşanıyor. Ülkede iktidara talip olan aşırı sağ parti Front National’in kurucu başkanı 86 yaşındaki Jean Marie Le Pen ile partiyi devrettiği kızı Marine Le Pen arasındaki kavga giderek sertleşiyor. Baba Le Pen, “ırkçı ve antisemit söylemleri nedeniyle partiye zarar verdiği” iddiasıyla kızının çağrısı üzerine toplanan parti Disiplin Kurulu’na gitmeyince, parti yönetimi Le Pen’in üyeliğini askıya aldı. Yönetim, Le Pen’in “onursal başkan” ünvanını almak için de 3 ay içinde ‘olağanüstü genel kurul’ toplama kararı aldı. Baba Le Pen ise geri adım atmayarak, “Artık kızım adımı taşımasın” yanıtını verdi.

Marine Le Pen, otoritesini tanımayan ve kendisiyle basın aracılığıyla toplumun gözü önünde kavga eden babasının siyasi kariyerini bitirmekte kararlı. Fransızların hayretler içinde izledikleri aile dramı “Baba-kız Le Pen kavgası”, Fransız BFM Televizyonu’na çıkarak daha önce ceza aldığı “Gaz odaları, İkinci Dünya Savaşı’nın bir detayıdır, abartılıyor” cümlesi üzerine başladı. Marine Le Pen bu açıklamalara katılmadığını, “Gaz odalarının utanç verici bir barbarlık olduğunu” dile getirdi. Bunun üzerine baba Le Pen aşırı sağ dergi Rivarol’den karşılık vererek, Yahudiler’i kamplara gönderen Fransız General Petain’i övdü, parti yöneticilerini çapsızlıkla suçladı. Buna öfkelenen kızı “ırkçı ve antisemit söylemleriyle partiye zarar verdiğini” belirterek, babası ve partinin ruhani lideri Jean Marie Le Pen’i disiplin kuruluna verdi.

Önce askı sonra ihraç

Disiplin Kurulu toplantısının yapıldığı Pazartesi günü Marine Le Pen geri adım atmayarak “artık babasının parti adına konuşmasını istemediğini’ dile getirdi. Parti binasına gelen Le Pen ise, Disiplin Kurulu’na çıkmayı reddettiğini bildirerek partiden ayrıldı. Le Pen partiyi terk ettikten hemen sonra parti yönetimi Marine Le Pen başkanlığında toplandı. Toplantıdan baba Le Pen için ‘giyotin’ kararı çıktı.

FN’den yapılan yazılı açıklamada, Le Pen’in üyelik statüsünün askıya alındığı belirtildi. Ayrıca ‘onursal genel başkanlık’ statüsünün kaldırılması için 3 ay içinde FN Genel Kurulu’nun ‘olağanüstü’ toplanacağı ve tüzük değişikliğiyle ‘onursal başkan’ statüsünün kaldırılacağı belirtildi.

‘Artık adımı taşımasın’

Kararın ardından yeniden kızına medya aracılığıyla meydan okuyan Jean Marie Le Pen, RMC Radyosu’na sert açıklamalarda bulundu. Kararı ‘kızının ihaneti’ olarak niteleyen yaşlı politikacı, “Marine Le Pen’den ismimi bana geri vermesini diliyorum. Bir an evvel ya şimdi birlikte olduğu kişiyle (Louis Alliot-Genel Başkan yardımcısı) ya da başka biriyle evlenerek benim adımı geri versin. Şimdiki FN lideri ile aynı adı taşımak utanç verici. Ayrıca partiye ben 1000 Euro üyelik aidatı ödüyorum. Bu fazla, aidatımı indireceğim” dedi.

Le Pen, geri adım atmayacağını da, “Bu iş burada bitmez, bu kararın iptali için bütün yolları deneyeceğim. Bana sırtımdan saldırmak dahil yaptıkları hiçbir saldırı karşılıksız kalmayacak. Eğer cesedimi bulurlarsa emin olun ki ölüm nedenim intihar olmayacak. Onur sahibi partililer bu ihanet karşısında isyan edecektir” sözleriyle anlattı. Le Pen, Kızına “partiyi bölerim” tehdidini savurmayı da ihmal etmedi. Partililerin kendisini hala desteklerini vurgulayan Le Pen, “Ben partiyi miras olarak devralmadım.” sözleriyle de kızının kendisi sayesinde genel başkan olduğunu ima etti.

Partinin 1972 yılında kurucu başkanlığını ve 40 yıl boyunca liderliğini yürüten Jean Marie Le Pen, sağ kolu ve 40 yıldır mücadelesinde kendisine eşlik eden Bruno Golnish’e karşı kızının adaylığını desteklemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG