Erişilebilirlik

Las Vegas’ı Bekleyen Tehlike


Las Vegas’ı Bekleyen Tehlike
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Amerika’nın güneybatısındaki eyaletler, önümüzdeki yıllarda çok büyük su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak. Ünlü Las Vegas kentinin de bulunduğu bölgenin can damarı olan Colorado Nehri, on dört yıldır devam eden kuraklık nedeniyle büyük su kaybına uğradı. Las Vegas kenti ve eyaletler alternatif arayışında

Colorado Nehri’nin su kaynağı olarak kullanılamaz hale geleceği günler için hazırlık yapmaya başlayan kentler, alternatif su kaynakları arayışı içine girdi. Bu kaynaklardan yararlananlarsa sularını başkalarıyla paylaşmak istemiyor.

Las Vegas’ın 400 kilometre kuzeyindeki Goşute Amerikan yerlilerinin yerleşim bölgesi. Nevada ve Utah eyaletlerinin sınırında olan Goşute, Amerika’nın en kurak topraklarında bulunuyor. Goşute, yerli kabilelerin dilinde ‘çöl insanı’ demek. Kabilenin eski reisi Ed Naranjo, bu bölgedeki yeraltı pınarlarından çıkan suyun güneydeki kentlerin dikkatini çektiğini söylüyor: “Kuraklıktan ilk etkilenecek olan kaynaklar, çok yüksekte bulunan bu pınarlar olacak. Hepsi kuruyacak.”

Nevada ekonomisinin dörtte üçünü oluşturan Las Vegas kenti, çölde kurulu bir vaha. İki milyon nüfusa sahip olan ve yılda 40 milyon turist çeken Las Vegas, Amerika’nın en hızlı büyüyen kentlerinden.

Güney Nevada Su İdaresi Sözcüsü Bronson Mack, kentin çok kritik bir zaafı olduğunu söylüyor: “Nevada eyaletinin güneyindeki tek su kaynağı, Colorada Nehri. Nehrin suyuyla oluşan Mead Gölü, Las Vegas’ın ihtiyacı olan suyun yüzde 90’ını sağlıyor.”

Mead Gölü, bu yıl düşük seviyeye inerek rekor kırdı. Mack, Las Vegas’ın su kaynaklarına yenilerini eklemesi gerektiğini söylüyor: “Sadece tek bir su kaynağına sahip olmak son derece riskli. Bunu bu kuraklık sürecinde daha da iyi anladık.”

Ancak Las Vegas’ın bu vadilerdeki yeraltı sularını pompalamak için boru hattı inşa etme planı, geçim kaynaklarının kuruyacağı kaygısı taşıyan çiftçilerin büyük tepkisiyle karşılaşıyor.

Ed Naranjo, Goşute’deki yerli kabilenin yok olmasından korkuyor: “Yıllardır bu çölde yaşıyoruz. İnsanlarımız çölde yaşamaya uyum sağladı. Ancak su kaynaklarını bir yere kadar sömürebilirsiniz. Sonra burada yaşayamazsınız.”

Proje, Amerikan yerlileri için manevi değeri olan alanları tehdit ediyor.

Goşute halkı için kutsal sayılan bu topraklarda 1863 yılında çok sayıda Goşute, Amerikan askerlerince katledilmiş. Rivayete göre bu bölgede ölen her Amerikan yerlisi için bir sedir ağacı büyümüş. Amerikan yerlileri, Las Vegas için buradan su çekilmesi durumunda sedir ağaçlarının kurumasından korkuyor.

Su pompalama işleminin vadinin yeraltı su seviyesi üzerindeki etkileri yakından izlenecek. Çevre yasası uyarınca yeraltı sularına zarar gelmesi durumunda projenin durdurulması gerekiyor.

Ancak vadi sakinleri Las Vegas’taki yetkililere güvenmiyor.

Eski kabile şefi Ed Naranjo, “Milyarlarca dolar tutarında yatırım yaptıkları bir projeyi durdurmazlar. Bu iş vanayı kapamakla yapılmaz. Proje tasarlandığı gibi devam edecek” diyor.

Davayı vadi sakinleri kazanmış olsa da temyiz süreci devam ediyor. Konunun çözüme kavuşmasıysa yıllar alabilir. Devam eden kuraklıksa Las Vegas için tehlike anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG