Erişilebilirlik

Lakhdar Brahimi Ateşkes Çabaları İçin Suriye'de


Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin özel temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye ordusu ve isyancılarla ateşkes konusunu Esad rejimi yetkililerle görüşmek amacıyla Şam’a vardı.

Brahimi yarın Şam’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüşecek. Özel temsilcinin Devlet Başkanı Beşar Esad’la da bir araya gelmesi bekleniyor.

Lakhdar Brahimi, Suriyeli yetkilileri dört günlük Kurban Bayramı’nda ateşkes yapmaya ikna etmeye çalışacak. Ateşkes önerisi geçen hafta Azerbaycan’da bir araya gelen Başbakan Recep ¬Tayyip Erdoğan ve İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’dan gelmişti. Brahimi, çatışmalara kısa bir süre de olsa ara verilmesinin, 19 aydır süren çatışmaların tamamen bitmesine yardım edeceğini; taraflar arasında güven arttıracağını savundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Kurban Bayramı'nda Suriyeli taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da ateşkes çağrılarına destek verdi.

Geçen Nisan ayında taraflar arasında kısa süreliğine sağlanan ateşkes başarıya ulaşmamıştı. Bunun ardından o dönem uluslararası temsilci görevindeki eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan istifa etti.

Dün Suriye’de yaşanan çatışmalarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsyancılar, Suriye ordusunun Halep’e bağlantısını kesmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG