Erişilebilirlik

Lagarde: 'Eşitsizlik Ekonomiye Zarar Veriyor'


Uluslararası Para Fonu İMF Başkanı Christine Lagarde, Çarşamba günü Washington’da yaptığı konuşmada, küresel zenginlikten dünya nüfusunun çok az bir bölümünün yararlandığını belirtti.

Konuşmasında yoksullukla mücadele konusuna ağırlık veren Lagarde, dünyan nüfusunun yüzde 0,5’lik bölümünün küresel zenginliğin yüzde 35’ini elinde bulundurduğunu, Amerika’da da en zengin yüzde 1’in milli gelirin yüzde 18’ini kazandığını belirtti. Bu rakam 25 yıl önce yalnızca yüzde 8 idi.

IMF Başkanı Lagarde artan gelir eşitsizliğinin dünyada kamu politikaları açısından önemli bir sorun yarattığını belirtti. Başkan IMF’nin bu konuyu daha yakından incelemeye başladığını söyledi.

Bretton Woods Komisyonu’nun yıllık toplantısında konuşan Christine Lagarde, ekonomik istikrarın yoksullukla mücadelede büyük önem taşıdığına dikkat çekti. IMF’nin yoksullukla mücadele konusunda yapabileceği en önemli katkının krizleri engellemek olduğunu söyleyen Lagarde, düşük gelirli ülkelere verilecek krediler için ellerindeki kaynakların genişlediğini ve yüzde 0 faizle borç vermeye devam ettiklerini belirtti.
IMF Başkanı Lagarde önemli olanın küresel ekonomideki büyümenin gelir eşitliği ve istikrarı desteklemesi olduğunu söylerken, “pastayı büyütmek”ten ve “pastayı daha eşit paylaştırmak”tan bahsetti.

IMF Başkanı, eşitliğin büyüme için iyi olduğunu, ancak büyümenin yoksulluğu azaltmanın gerekli bir koşulu olmasına rağmen her zaman eşitliği arttırmadığına dikkat çekti.

Gelişmiş ekonomilerde mali politikaların eşitsizliği azaltma yönündeki etkisinin 2000’li yıllardan beri azaldığını söyleyen Lagarde, bunun nedenlerini kademeli vergi sistemlerinin terkedilmesi, sosyal harcamalardaki azalma ve özellikle yüksek gelirlilerin gelir vergilerindeki düşüş olarak gösterdi.

IMF geçtiğimiz aylarda hükümetlerin kemer sıkma politikaların eleştirmiş ve bunların büyüme politikalarıyla birleştirilmesi gerektiğini bildirmişti.

IMF Başkanı Lagarde zenginliğin daha eşit dağıtılması için vergi muafiyetlerinin kaldırılması, vergi kaçaklarıyla mücadele edilmesi ve sosyal harcamaların arttırılması gerektiğini de belirtti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı yeni rapora göre ekonomik kriz gelişmiş ekonomilerde gelir eşitsizliğini artırmış durumda. OECD 34 ülkeden alınan verilere göre 2008-2010 arasında gelir eşitsizliğinin bundan önceki 12 yıla göre daha hızlı artığını bildirdi. Buna göre OECD ülkelerinde en zengin yüzde 10’luk kesimin geliri 2007 yılında en yoksul yüzde 10’un 9 katı iken bu rakam 2010’da 9,5’a çıktı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG