Erişilebilirlik

Lagarde: 'Küresel Ekonomi Hala Kırılgan'


Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin güç bir dönemin ardından toparlanmaya başladığını ama hala kırılgan olduğunu söyledi.

Gevşeme ve dar görüşlülükten kaçınılması çağrısı yapan Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinin gergin bir dönemden geçse de cesaret verici işaretler verdiğini, Amerika’nın da büyüme ve istihdam alanında gelişme gösterdiğini belirtti.

IMF Başkanı Lagarde, ekonomik sorunlarla mücadelede Amerika’nın öncülüğünün sürmesi gerektiğini, dünya ülkelerinin artık iyice bütünleştiğini, bunların yaşayacağı sorunların Amerikalıları da doğrudan etkileyeceğini savundu.

Küresel ekonomik krizin etkilerinin, merkez bankalarının mali piyasaları rahatlatmak için attığı cesur adımlarla azaltıldığını söyleyen Lagarde, küresel düzene daha sağlam ve güvenli, toplum çıkarını mali kazancın önüne koyan bir mali sistem gerektiğini kaydetti, bu amaca ulaşmak için denetimlerin devletler arasında eşgüdümlü bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Ekonomik büyümenin artmasının tüm dünyadaki 200 milyon işsiz için hayati önem taşıdığını belirten Lagarde, politikacılardan ekonomiyi canlandıracak çabalardan vazgeçmemelerini istedi, devlet harcamalarını acele kesmenin ekonomik büyümeyi engelleyeceği uyarısında bulundu.

Amerika’nın bütçe açığını, harcamaları kesme ve vergileri arttırma arasında denge kurarak gidermesi gerektiğini söyleyen IMF Başkanı, emlak sektöründeki sorunlara da dikkati çekti, bankaların vergi mükelleflerinin paralarıyla kurtulduğunu hatırlatarak şimdi de ev sahiplerinin yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel örgütlenme için daha büyük mali kaynaklara ihtiyaç olduğunu savundu, ama miktar belirtmedi. IMF’nin küresel ekonomik istikrarı hedefleyen ve gerektiğinde birbirine yardım eli uzatan 187 üyeli bir “ekonomik kulüp” olduğunu söyleyen Lagarde, Uluslararası Para Fonu’nun üye ülkeler için iyi bir yatırım olduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG