Erişilebilirlik

Kuzey Kore Nükleer Silah Programında İlerliyor


Üçüncü nükleer denemesiyle dünyayı ayağa kaldıran Kuzey Kore, bu son denemede 2006 ve 2009 yıllarında gerçekleştirdiklerine göre daha küçük ve hafif bir atom bombası kullandığını açıkladı.

Denemeyle ilgili ilk değerlendirmeler, kullanan bombanın aynı zamanda öncekilerden daha güçlü ve büyük bir patlama yarattığını da vurguluyor.

Denemenin başarısını yorumlamak mümkün olmasa da, bu gelişme Pyongyang’ın kıtalararası balistik füzeye yerleştirebileceği kadar küçük bir atom bombası üretme hedefinde ilerleme kaydettiğini ortaya koyuyor.

Kuzey Kore’nin yakın geçmişte uzun menzilli bir füzeyi uzaya başarıyla fırlatması da bu ülkenin nükleer hedefleriyle ilgili endişeleri artırıyor. Uzmanlar, uzun menzilli füze teknolojisiyle küçük atom bombası teknolojisini geliştirmesi ve bu ikisini birleştirmesi halinde, Kuzey Kore’nin uluslararası toplum için önemlli bir tehdit unsuru haline gelebileceğini konusunda uyarıyor.

Kuzey Koreli uzman Andrei Lankov, Pyongyang’ın amacının ABD ve diğer uzak ülkeleri hedef alabilecek uzun menzilli bir nükleer silah geliştirmek olduğunu söylüyor. Lankov, Kuzey Kore’nin bu amacı gerçekleştirme yolunda beklenenden daha hızlı ilerlediğini belirtiyor.

Ancak Lankov, Kuzey Kore’nin hızlı ilerlemesine rağmen, ABD’yi tehdit edecek bir atom silahı geliştirebilmesi için önünde uzun yıllar olduğunu da sözlerine ekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG