Erişilebilirlik

Kuzey Ren Vestfalya'da Yeni Hükümet Göreve Başlıyor


İzin dönemi ve tarihi sıcaklara rağmen Alman siyasetinde hareketli günler yaşanıyor. Almanya nüfusunun dörtte birini barındıran Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Sosyal Demokrat SPD – Yeşiller azınlık koalisyonu Mayıs ayında yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinin ardından uzun ve çetin görüşmeler sonrasında nihayet kurulabildi. Koalisyon hükümetinin başbakanı SPD’li Hannelore Kraft olacak, koalisyon sözleşmesinde ise eyaletde yaşayan göçmenlerin uyumu konusu ağırlıklı olarak yer aldı. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere de seçim hakkı verilmesini ve çifte vatandaşlığın kabul edilmesini eyalet hükümeti olarak yaşama geçireceklerini bildiren SPD ve Yeşiller, genç göçmenlerin ergenliğe ulaştıklarında vatandaşlık konusunda tercih yapma zorunluluğunu da kaldıracaklarını belirttiler.

Ayrıca Kuzey Ren Vestfalya’da İslam'ın resmi din olarak tanınması da planlanıyor. Yeni Başbakan Kraft, eyalette yaklaşık 1,2 milyon Müslümanın yaşadığını ve başarılı bir uyum için devlet ve İslam örgütlerinin yapıcı bir birliktelik oluşturması gerektiğini söyledi. SPD-Yeşiller hükümetinin kurulması, Federal Hükümet’in hareket alanının daralmasına da yol açacak. Kuzey Ren Vestfalya Parlamentosu Yeşiller milletvekili Arif Ünal, Merkel hükümetinin Federal Meclis’ten çıkan kararların onaylandığı ve eyaletlerin temsil edildiği Federal Konsey’deki çoğunluğunu bugünden itibaren kaybettiğini hatırlatıyor.

Bu arada koalisyon görüşmeleri kapsamında eyaletde Uyum Bakanı olması gündeme gelen ve seçim öncesi gölge kabinede adı geçen Zülfiye Kaykın'ın bakanlığı ise suya düştü. SPD içindeki bazı çevreler Kaykın'ın SPD'nin bakanlar listesine alınmasına tepki göstermişti. Bu tepkilerin Kaykın'ın bakanlık yolunu tıkadığı söyleniyor. Hıristiyan Demokrat CDU, bundan iki ay önce Aşağı Saksonya eyaletinde Aygül Özkan’ı uyum ve Aile Bakanlığı’na getirerek bir ilke imza atmıştı.

XS
SM
MD
LG