Erişilebilirlik

'Kuzey Kore'ye Yanıt Verilmesi Gerekir'


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Kore’nin başkenti Seul’de Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwa ile görüştü

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Kore’ye ait bir gemiyi batıran Kuzey Kore’ye karşılık verilmesinin uluslararası bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Clinton, Güney Kore’nin başkenti Seul’de Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwa ile görüştü.

Clinton, 26 Mart günü Cheonan korvetinin batırılmasını “kışkırtma” olarak nitelendirdi ve “güçlü ancak ölçülü bir yanıt verilmesi” gerektiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin’i, torpil saldırısına ilişkin tüm belgeleri dikkatle incelemeye çağırdı. Pekin’de açıklama yapan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun, hükümetinin Güney Kore gemisinin batırılması konusundaki tüm bilgileri incelediklerini söyledi.

Birçok yetkili ve uzman Çin’i Kuzey Kore’yi cezalandırmaya ikna etmenin çok güç olduğu görüşünde.Dışişleri Bakanı Clinton ise Güney Koreli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Çin ile ilgili olarak iyimser bir tutum takındı:

Clinton, Çinlilerin durumun ciddiyetini kavradıklarını ve Amerika ile Güney Kore tarafından dilegetirilen kaygıları dikkate almaya hazır olduklarını söyledi.

Uluslararası bir soruşturma heyeti geçen hafta bir Güney kore savaş gemisinin Mart ayında bir Kuzey Kore denizlatısından atılan torpille battığı sonucuna vardı. Olayda 46 Güney Koreli denizci ölmüştü.

Amerika Dışişleri Bakanı, Güney Kore’nin acele misilleme yerine son derece itidalli davranmasını büyük hayranlıkla karşıladığını söyledi. Clinton, Güney Kore’nin yürüttüğü geniş ve bilimsel soruşturmanın Çin’i ikna etmede yardımcı olacağını vurguladı.

Clinton Çin’in, olayın ayrıntılarını gerçekten anlaması için yapılan öneriyi kabul edeceğini ve soruşturmanın sonuçlara varmada gösterdiği tarafsızlığı kavrayacağını umduğunu belirtti.

Çin, Güney Kore’nin Kuzey’e karşı yaptırımlar için başvuracağı Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri. Yoksulluk içindeki Kuzey Kore’yi yiyecek ve yakıt göndererek ayakta tutan Çin, ülkenin çökmesine ve yanıbaşında bir güvenlik tehditi oluşmasına yolaçacak adımlar atmak istemiyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan Clinton gibi kendisinin de, soruşturma raporunun, çekimser ülkeleri önlem almada ikna edeceğine inandığını söyledi.

Yu, Çin ve Rusya’yı ikna etmenin zaman alacağını ancak bu ülkelerin gerçekleri sonsuzadek reddedemeyeceklerini savundu.

Bakan Clinton, uluslarararası topluluğu Kuzey Kore’yi cezalandırmanın ötesinde tutum değiştirmeye zorlaması için çalışmaya da çağırdı.

Clinton, Çin dahil herkesin Kuzey Kore’yi tutum değiştirip iç sorunlarına eğilmeye ve halkının durumunu düzeltip farklı bir gelecek hazırlamaya ikna etmesi gerektiğini söyledi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun, temaslarda bulunmak üzere Cuma günü Seul’u ziyaret etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG