Erişilebilirlik

Kuzey Kore'nin Füze Denemesi Başarıya Ulaşamadı


Kuzey Kore fırlatma merkezi
Kuzey Kore fırlatma merkezi

Kuzey Kore’nin uluslararası protestolara rağmen uzaya gönderdiği füze fırlatmadan bir dakika sonra denize düştü.

Kuzey Kore resmi haber ajansı füzenin atmosfere giremediğini ve kazanın incelendiğini duyurdu, ancak ayrıntı vermedi.

Amerikan ordusu füzenin ilk bölümünün Güney Kore’nin 165 kilometre açıklarında Sarı Deniz’e düştüğünü, daha sonra diğer parçaların da denize düştüğünü bildirdi.

Japonya Savunma Bakanı Naoki Tanaka da füzenin bir dakika havada kaldığını, 120 kilometre yükseklikte dört parçaya bölündüğünü açıkladı.

Kuzey Kore Tongchang-ri füzesini bu sabah yerel saatle 07.39’da fırlattığını duyurdu. Açıklamanın hemen ardından kararı kınayan Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin kışkırtıcı bir harekete giriştiğini, bölgesel barış ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.

Pyongyang hükümetinin füzesini uzun menzilli balistik füze teknolojisinden geliştirdiği biliniyor. Kuzey Kore uzaya uydu göndermeyi amaçladığını savunsa da, Amerika, Japonya ve Güney Kore, Pyongyang hükümetinin balistik füze çalışmalarını gizlediğini düşünüyor.

Kuzey Kore bir süre önce Amerika’yla vardığı anlaşma uyarınca balistik füze ve nükleer silah programlarını askıya almıştı. Amerika da bunun karşılığında açlık tehlikesi çeken ülkeye acilen 240 bin ton gıda yardımında bulunacaktı. Ancak Kuzey Kore’nin fırlatma kararının ardından anlaşma da askıya alındı.

XS
SM
MD
LG