Erişilebilirlik

Kuzey Kore'den Savaş Tehdidi


Nükleer silah sahibi Pyongyang hükümeti, Amerika’yla Güney Kore’nin deniz tatbikatı yapması durumunda “caydırıcı gücünü” kullanmaya hazır olduğunu bildirdi

Kuzey Kore, Amerika’yla Güney Kore’ye karşı “kutsal savaş” başlatma tehdidinde bulundu.

Nükleer silah sahibi Pyongyang hükümeti, Amerika’yla Güney Kore’nin deniz tatbikatı yapması durumunda “caydırıcı gücünü” kullanmaya hazır olduğunu bildirdi. Açıklama Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu tarafından yapıldı.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, "Kuzey Kore'nin kışkırtıcı açıklamalar yapmaktansa yapıcı adımlar atmasının istendiği" söyledi.

Amerika’yla Güney Kore yarın Japon denizinde tatbikat yapmaya hazırlanıyor. Kuzey Kore daha önce de bu tür tatbikatlardan önce benzer tehditlerde bulunmuştu. Ancak bir süre önce Güney Kore donanmasına ait bir savaş gemisinin batırılması nedeniyle taraflar arasında gerginlik artmış bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuzey Kore’nin “tecrit edilmiş ve saldırgan” bir ülke olduğunu; hükümetin “kışkırtıcı ve tehlikeli adımlar attığını” söyledi. Güney Doğu Asya Ülkeleri (ASEAN) zirvesi için Vietnam’da bulunan Clinton hafta başında Kuzey Kore’ye ek yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore sözcüsü Ri Tong Il, ABD – Güney Kore tatbikatının ülkesinin egemenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Ortak tatbikat Güney Kore donanmasına ait bir savaş geminin batırılmasına karşılık olarak yapılıyor. Cheonan savaş gemisi 26 Mart günü torpille batırılmış ve 46 Güney Koreli denizci hayatını kaybetmişti. Yapılan incelemede torpilin Kuzey Kore'ye ait olduğu saptanmıştı. Kuzey Kore, Cheonan korvetine saldırdıkları yönündeki iddiaları şiddetle reddediyor.

ASEAN zirvesinde kabul edilen ortak bildiride Güney Kore donanmasına ait savaş geminin batırılmasından kaygı duyulduğu bildirildi, ancak olay nedeniyle herhangi bir ülke suçlanmadı.

XS
SM
MD
LG