Erişilebilirlik

Kuzey Kore'den Füze Saldırısı Hazırlığı


Güney Kore, Kuzey Kore’nin Amerika’ya saldırı için nihai onayı verdiğini açıkladıktan birkaç saat sonra doğu kıyısına füze yerleştirdiğini doğruladı.

Savunma Bakanı Kim Kwan-Jin füzelerin uzun menzilli olduğunu ancak Amerika’yı vuracak yetenekte olmadığını açıkladı. Bakan neden yerleştirme kararı alındığının bilinmediğini ancak füzenin deneme ya da bir askeri tatbikatın parçası olarak kullanılabileceğini söyledi.

Kuzey Kore daha önce Amerika’ya nükleer saldırı planlarını onayladığını, savaşın her an çıkabileceğini açıklamıştı. Ancak Kuzey Kore’nin Amerika’ya bir nükleer saldırı gerçekleştirecek yeteneği olmadığı sanılıyor.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Kuzey Kore’nin son söylemleri ve hareketlerinin hem Amerika’ya, hem de Asyalı müttefiklere karşı “gerçek ve açık bir tehdit” oluşturduğunu ve bunları ciddiye aldıklarını söyledi.
Hagel, Kuzey Kore’den gelebilecek herhangi bir füze tehdidine karşı Amerika’nın birkaç hafta içinde Pasifik’teki Guam adasına gelişmiş füzesavar sistemi yerleştireceğini de açıkladı.
Guam adası, Kore yarımadasından 3 bin kilometre uzakta yer alıyor.

Bu arada Kuzey Kore’nin Güney Kore’yle birlikte işlettiği Kaesong ortak sanayi tesisi kapalı kalmaya devam ediyor.

İki ülke arasındaki askersiz bölgenin kuzeyinde yer alan 300 bin nüfuslu Kaesong kenti, 50 bin Kuzey Koreli, yüzlerce Güney Koreli ve 120 fabrikadan oluşan büyük bir sanayi tesisine ev sahipliği yapıyor. Güney Kore tesiste çalışanlar için her yıl 80 milyon dolar maaş ödüyor. Bu açıdan Kaesong tesisi, Kuzey Kore için de büyük bir gelir ve döviz kaynağı oluşturuyor.
Kuzey Kore, son yaşanan gerginliğin sonucu olarak aldığı kapatma kararının ardından, halen tesiste bulunan Güney Korelileri geri göndereceğini açıkladı.

Güney Kore, halen tesiste kalan kendi vatandaşlarının durumundan rahatsız. Seul hükümeti, Kuzey’in kapatma kararının uzaması durumunda mahsur vatandaşlarının malzeme ve gıda tedarikinden yoksun kalacağını bildiriyor.
Güney Koreli yetkililer, yalnızca işçilerin hayatlarının tehlikeye girmesi durumunda askeri seçeneğe başvuracaklarını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG