Erişilebilirlik

Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı


Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek, balistik füze teknolojisini kullanarak uzun menzilli roket fırlattığını açıkladı.

Kuzey Kore Merkez Televizyonu KCNA , Gwangmyongsong-4 adlı uydunun başarılı şekilde yörüngeye oturduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi konuyla ilgili olarak bugün New York’ta bir toplantı gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanı John Kerry ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin balistik füze teknolojisinin kullanımına ilişkin kararlarını açıkça ihlal eden füze denemesini güçlü şeklide kınadıklarını açıkladılar.

Son bir ay içerisinde Pyongyang yönetiminin sadece Kore yarımadası değil aynı zamanda tüm bölgenin ve Amerika’nın de güvenliği tehdit eden büyük bir provokasyona imza attığını belirten Kerry, Güney Kore ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin savunmasına yönelik sarsılmaz taahhütlerini yineledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kuzey Kore’nin Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal ederek balistik füze teknolojisini kullanarak uzun menzilli füze denemesi yapmasını çok üzücü olduğunu söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye ise, Kuzey Kore’nin uluslararası toplumdan gelen uyarıları dikkate almağını ve dördüncü uzun menzilli füze deneyerek kabul edilmez bir provokasyona imza attığını söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuyla ilgili harekete geçeceklerini bildirdi ve Kuzey Kore’nin bütün uyarılara rağmen uzun menzilli füze denemesi kabul edilemez olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG