Erişilebilirlik

Kuzey Kore Tehditlere Devam Ediyor


Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bir askeri tatbikatta
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bir askeri tatbikatta
Kuzey Kore yeni gelişmiş uydular geliştirip fırlatma sözü verirken nükleer silahlarının pazarlık konusu olmadığını ve bunlardan milyarlarca dolarlık yardım karşılığı asla vazgeçmeyeceğini açıkladı.
Kore resmi haber ajansı Kim Jong Un başkanlığında toplanan Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesinin dünya nükleer silahlardan arındırılıncaya kadar ülkenin nükleer gücünü arttırma kararı aldığını bildirdi.
Bu arada bir grup radara yakalanmayan Amerikan F-22 savaş jetinin Japonya’daki Kadena hava üssünden Güney Kore’de halen devam eden ortak tatbikatlara katılmak üzere Seul’un güneyindeki Osan hava üssüne getirildiği haber veriliyor..

Kuzey Kore, bir gün önce de Güney Kore’yle savaş hali ilan ettiğini bildirdi, Seul ve Washington’dan gelebilecek herhangi bir provokasyonun nükleer savaşa varacağı tehdidinde bulundu.
Açıklamayı duyuran Kuzey Kore’ye bağlı resmi Merkezi Haber Ajansı, iki Kore arasındaki tüm sorunların “savaş hali kurallarına” göre yürütüleceğini bildirdi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı ise Kuzey’i tehdit savurmaktan vazgeçmeye çağırdı. Bakanlık, bir provokasyon yaşanması durumunda Kuzey Kore’yi ağır cezalandıracaklarını belirtti.
Beyaz Saray ise Kuzey Kore tarafından yapılan tehdidin ciddiye alındığını açıkladı. Ulusal Güvenlik Dairesi sözcüsü Caitlin Hayden, Pyongyang hükümetinin öteden beri saldırgan açıklamaları olduğunu, bunun da öncekilerden farklı olmadığını söyledi.
Kuzey Kore ayrıca Güney’le ortak işlettiği sanayi kompleksini de kapatma uyarısında bulundu. Kuzey Kore sözcüsü, Güney’in ‘kendi onuruyla oynaması’ durumunda askersiz bölgenin kuzeyinde yer alan Kaesong kompleksinin kapatılacağını bildirdi.
Kuzey’in ‘savaş hali’ ilan etmesinin ardından bilgisayar korsanları Pyongyang hükümetinin kontrolündeki web sitelerini çökertti. Amerika’nın Sesi’nin temas kurduğu bazı bilgisayar korsanları, Kuzey Kore’ye ait web sitelerini kendilerinin hedef aldığını bildirdi.
Kuzey Kore, bir süredir saldırgan açıklamalar yapıyor. Pyongyang, önceki tehdidinde Güney’in başkenti Seul’ü ateş denizinde boğacağını iddia etmiş, uzun menzilli füzelerini de Japonya, Hawaii ve Guam’daki Amerikan üslerine doğrulttuğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG