Erişilebilirlik

Kuzey Kore Lideri Eniştesini İdam Ettirdi


Vatana ihanet ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle suçlanan Jang Song Thaek, bir süre öncesine kadar Kim’in en yakın danışmanıydı

Vatana ihanet ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle suçlanan Jang Song Thaek, bir süre öncesine kadar Kim’in en yakın danışmanıydı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, eniştesi Jang Song Thaek’i idam ettirdi. Jang, bir süre öncesine kadar Kim’in en yakın danışmanıydı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı, Jang Song Thaek’in askeri mahkemede yargılandıktan sonra idam cezasının infaz edildiğini bildirdi.

Haberde, Jang, “Liderimizi devirmek ve hükümeti yıkmak amacıyla parti karşıtı, devrim karşıtı hizipçi hareketlerde bulunan vatan haini” olarak tanımlandı.

Jang’ın adi suçlar da işlediği, yolsuzluklara karıştığı, uyuşturucu bağımlısı olduğu ve kadınlara düşkünlüğü ile bilindiği de iddia edildi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Kore uzmanı Leonid Petrov, Jang’ın hükümeti devirmeye çalıştığı iddialarını şüpheyle karşılıyor. Petrov, “Bence bu iddia asılsız. Jang Song Thaek rejime tam bağlıydı. Kim Kong Il tarafından oğluna danışmanlık yapma üzere seçilmişti. Jang da Kim Jong Un’un prestijini artırmak için elinden geleni yapıyordu,” dedi.

Petrov, Jang’ın, aile arası veya şahsi bir anlaşmazlık yüzünden idam edilmiş olabileceğini söylüyor. Uzman, Kim’in Jang’ı bir tehdit olarak görmeye başladığını ve kontrolün hala elinde olduğunu göstermek için eniştesini idam ettirmiş olabileceğini de söylüyor.

Petrov, “Eminin Kuzey Kore’de elit tabaka şu anda ölüm korkusuyla titriyordur. Ayrıca sırada Kuzey Koreliler de kontrolün Kim’de olduğunu , o ne derse itaat etmek zorunda olduklarını bir kez daha anladı,” dedi.

İdam haberinden sonra Kuzey Kore’de herhangi bir siyasi hareketlilik veya provokasyon olmadı. Bu arada Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin askeri hareketlerini yakından takip ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı da ulusal güvenlik konseyini Cuma günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, idam haberini doğrulayamadığını bildirmekle birlikte bundan şüphe duyulmadığını da açıkladı.

Jang, Kim Jong Un’un halasıyla evliydi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG