Erişilebilirlik

Kuzey Kore Güney ile Son Bağını Kesti


İki Korenin ortak sanayi bölgesi Kaesong'un giriş kapısı
İki Korenin ortak sanayi bölgesi Kaesong'un giriş kapısı
Kuzey Kore, Güney Kore ile ortak işlettiği Kaesong sanayi bölgesinden 50 bin işçisini çekeceğini açıkladı. Pyonyang bu açıklamasıyla Seul ile son bağını da kesmiş oldu.
Kuzey Kore resmi haber ajansına açıklama yapan üst düzeyde bir parti yetkilisi hükümet bölgeyi yeniden açma ya da sürekli kapatma kararı alıncaya kadar tesisdeki tüm çalışmaların durdurulacağını belirtti.

Öteyandan Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığı yolunda Güney Kore’den çelişkili haberler alınıyor.
Birleşme Bakanı Ryoo Kihl-jae, Punggye-ri nükleer deneme bölgesinde faaliyet belirtileri görüldüğünü açıkladı. Ancak daha sonra Güney Kore Savunma Bakanlığı hehangi bir faaliyet belirtisi saptamadıklarını bildirdi.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kuzey Kore’yi yeni bir kışkırtmadan kaçınmaya çağırarak dördüncü nükleer denemenin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceğini söyledi.

Pazar günü üst düzeyde bir Güney Koreli yetkili, Kuzey Kore’nin bu hafta yeni bir füze denemesi ya da başka bir kışkırtıcı eylem yapmaya hazırlandığını açıkladı.
Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı Kim Jang-Soo füze denemesi ya benzer bir eylemin 10 Nisan günü düzenlenebileceğini bildirdi. Kuzey Kore, koruma sağlayamayacağı gerekçesiyle yabancı diplomatlara o tarihe kadar başkent Pyonyang’ı terketmeleri uyarısında bulunmuştu.
Kim, Kuzey Kore’nin esas hedefinin Washington ve Seul’u diplomatik ödün vermeye zorlamak olduğunu ancak Güney Kore’nin Pyongyang’ın tehditlerine ciddi olsun ya da olmasın askeri karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

Öteyandan Güney Kore genel kurmay başkanı Kore yarım adasında geriginliğin tırmandığı gerekçesiyle Washington’da ABD Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ile yaşacağı görüşmeyi erteledi.
Demsey 16 Nisan’da Güney Koreli meslekdaşı General Jung Seung-jo ile biraraya gelecekti.
Ancak Güney Kore askeri sözcüsü, Seul hükümetinin General Jung ülke dışındayken bir askeri eylemde bulunmasından kaygı duyduğunu açıkladı.

Bu arada Çin Devlet Başkanı Xi Ping adını vermeden Kuzey Kore’yi eleştirerek “ hiçbir ülkenin bencil kazançlar uğruna bölge ya da tüm dünyayı kargaşa içine atmasına izin verilmemesi gerektiğini” söyledi.
Çin dışişleri bakanlığı da yayınladığı bildiride Kore yarım adasında gerginliğin devam etmesinden ciddi kaygı duyduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG