Erişilebilirlik

Kuzey Kore Füzesine Yakıt Yükleniyor


Rampanın uzaydan çekilmiş fotoğrafı
Rampanın uzaydan çekilmiş fotoğrafı

Rampa müdürü Paek Chang Ho gazetecilere bilgi verirken, Dünya yörüngesine çıkarılacak meteoroloji uydusunun yerleştirildiği de belirtti. Yetkililer aralarında Amerika’nın Sesi muhabirinin de bulunduğu yabancı gazetecilerin rampada film ve fotoğraf çekmesine izin verdi. Ancak füzenin burnu brandayla kapatılmış olduğu için, üstünde meteoroloji uydusu bulunup bulunmadığı doğrulanamadı.

Paek Chang Ho, hava koşullarına bağlı olarak, füzenin, Perşembe ile Pazartesi günü arasında uzaya fırlatılacağını vurguladı.

Rampa müdürü, füzenin, Amerika’nın iddia ettiği gibi uzun menzilli olmadığını, bunu göstermek için yabancı gazetecilerin rampaya davet edildiğini söyledi ve uydunun çektiği resimleri diğer ülkelerle paylaşma sözü verdi.

Güney Kore, Japonya ve Amerika, Pyongyang hükümetini, uzay programı kisvesi altında, uzun menzilli yeni füzesini denemeye çalışmakla suçluyor. Nedeni ise atom bombasına sahip Kuzey Kore’nin, nükleer savaş başlığı taşıyabilecek kapasitede uzun menzilli füzesi bulunmaması. Yabancı uzmanlara göre nükleer silahlar füzelere yerleştirilmediği sürece ciddi bir tehdit oluşturmadığı için Kuzey Kore bu açığını kapatmak istiyor.

Kuzey Kore Uzay Programı Başkanı Ryu Gum Chol, suçlamaları reddetti uzay yolculuğunun ülkenin kurucusu Kim Il Sung’un 15 Nisan’a rastlayan 100. doğum günüyle ilgili olduğunu savundu.

Güney Kore ve Japonya hava sahalarına girmesi durumunda füzeyi düşüreceklerini açıkladı. Füze’nin ilk bölümü Filipinler yakınlarına düşüreceği için Manila hükümeti uçak seferlerinde değişiklik yaptı, balıkçılar için uyarı yayınladı.

Amerika, nükleer silah ve füze programını durdurması koşuluyla nüfusunun önemli bir bölümü besin yetersizliği çeken bu ülkeye 240 bin ton gıda yardımı yapmayı kabul etmişti.

Füze denemesi anlaşmayı geçersiz kılarken, Amerika, Kuzey Kore’nin yeni bir yeraltı nükleer denemesine hazırlandığına inanıyor.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG