Erişilebilirlik

Kuzey Irak Bölgesel Sınır mı Belirliyor?


Kuzey Irak’ta Kürt işçiler, IŞİD’le sınırı olan bölgelerde hendek kazıyor. Kürt yetkililer hendeklerin güvenlik amacıyla kazıldığını söylerken, bazı Iraklılar bunu bölgesel sınırları çizme amaçlı bir eylem olarak yorumluyor.

Kazılması planlanan hendek 1000 km uzunlukta ve Musul’un kuzeyinden, güneydeki Diyala’ya kadar uzanıyor. Kerkük’teki Peşmerge komutanı General Murad Muhammed, Amerika’nın Sesi’ne, IŞİD’den yeni geri alınmış bölgelerin savunmasını güçlendirmek gerektiğini söyledi.

Muhammed, “Bu hendek bölgeyi, Kürdistan’ı işgal etmek isteyen DAEŞ’ten koruyacak” diye konuştu.

Bölgede buldozerler 3 metre derinlik ve genişliğe sahip hendekler kazıyor.

Yarbay Şirvan Muhammed, hendeklerin, IŞİD’in en tehlikeli silahı olarak görülen bomba yüklü araçların bölgeye girişine engel oluşturacağını söyledi.

Ancak herkes bu gerekçeleri gerçek kabul etmiyor. Irak Meclisi’nin Savunma Komisyonu Başkanı Hakim El Zamili, hükümetin, Peşmerge’nin eylemlerine kuşkuyla baktığını söyledi. Zamili, hendeğin güvenlik için zorunlu olmadığını, asıl amacın Kürt bölgesini Irak’ın geri kalanından ayırmak olduğunu ifade etti.

Çatışma bölgesinde ağırlıklı olarak Türkmenler’in yaşadığı Tuzhurmatu’nun belediye başkanı sözcüsü de aynı yönde görüş belirtti. Muhammed Faik, “Bu hendek Kürdistan’ın sınırını oluşturacak” diye konuştu.

Ancak Peşmerge güçlerinin komutanı bu iddiaları reddediyor ve hendeğin tartışmalı Kürt sınırlarından 60 kilometre uzakta olduğuna dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG