Erişilebilirlik

Kuzeni Dağda Kendisi Evde Öldü


Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde güvenlik güçleri ile PKK’nın gençlik kolu YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmada 9 yaşındaki Elif Şimşek, evine isabet eden roketle yaşamını yitirdi. Elif’in kısa hayatı dramlarla geçti. Ailesi 1992’de köyleri boşaltıldığı için ilçe merkezine göç etti. Babasını trafik kazasında kaybeden Elif, çatışmalar başlayınca amcasının sokak arasındaki evine sığındı, ancak ölümden kaçamadı.

Diyarbakır-Bismil’de çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 4 mahalleden biri de Dumlupınar Mahallesi’ydi. Mahalleden gece boyunca silah sesleri yükseldi. Çatışmalar sırasında bir roket Şimşek Ailesi'nin yaşadığı eve isabet etti. Evin camlarını parçalayarak içeri giren roket mermisi, 9 yaşındaki Elif Şimşek’in ölümüne neden oldu. Olayda Elift'in annesiyle kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 5 kişi yaralandı. Yaralılar Bismil ve Diyarbakır’daki hastanelerde tedavi altına alınırken, Elif’in cenazesi otopsi yapılmak üzere Diyarbakır’a getirildi. Şimşek sabah saatlerinde Kurudeğirmen Köyü'nde toprağa verildi.

Şimşek ailesinin yaşadığı sokakta ise gözyaşı ve hüzün vardı. Olayın tanıkları hala şoktaydı. Yaralılara ilk müdahaleyi yapan bitişik evdeki komşuları oldu. İsminin kullanılmasını istemeyen komşu olay anını anlatırken gözyaşlarını tutamıyor: ”Hemen koştum, kapı kilitliydi. Hepsi içerideydi. Kapı açıldı, gençlerin hepsi şoktaydı. Kimse konuşamıyordu. Yukarıya koştum, yaralılar yerdeydi. Kızı gördüm, kızın boynu gitmişti. Allah kimseye göstermesin. Eşim ve misafirler çocukları alıp hastaneye götürdü. Roketin nereden atıldığını görmedik.”

Küçük Elif’in yaşamına mal olan patlama aslında kendi evinde yaşanmadı. Elif'in annesi ve 4 kardeşiyle birlikte yaşadığı ev çatışmalara sahne olan caddenin üzerindeydi. Silah sesleri gelmeye başlayınca aile, daha güvenli olduğu için sokak içinde bulunan Amca Fesih Şimşek’in evine sığındı. Ancak burada da rokete hedef olmaktan kaçamadılar. Patlama sırasında evde bulunan amca Şimşek, yemeğe oturdukları sırada patlama olduğunu söyledi. Şimşek, “Sokağa çıkma yasağı vardı. Yeğenlerim karşı binada oturuyordu, yol üstüydü. Burası daha güvenli diye buraya çağırdım. Yemeğe oturur oturmaz, bir patlama sesi geldi. Ondan sonra zaten bir şey hatırlamıyorum. Çocuk parçalandı, yaralılar vardı başka bir şey hatırlamıyorum. Kim yaptı görmedik. O sırada 3 tane panzer varmış dediler ama biz bir şey görmedik” diye konuştu.

Eve gelen ailenin yakınları, gözyaşlarına boğuldu. Sabah saatlerinden itibaren evden ağıt sesleri yükseldi. Elif ölmeseydi, bugün Bismil İlkokulu’nun 4’ncü sınıfına başlayacaktı. Elif’in PKK içinde olan bir yakını da geçen hafta Şırnak’ın Beytüşebab ilçesindeki çatışmada öldü.

Sokağa çıkma yasağının sona ermesine rağmen ilçede gerginlik sürüyor. Çatışmaların yaşandığı mahallelerde okullar açılmadı. İşyerlerinin büyük bölümü ise kepenk açmadı. İlçedeki bazı sokaklarda eli silahlı grupların gezdiği görüldü. Dünkü saldırıdan sonra Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada saldırıyı PKK’lı grupların yaptığı belirtildi. Amerikanın Sesi’nin Bismil’de bularak konuştuğu Jin kod adlı bir YDG-H üyesi Elif’in öldüğü saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını savundu. Jin, “Roketin atıldığı bölge ile bizim kaldığımız bölge bir birinden çok uzak. Roket kesinlikle bizim mevzilerden atılmadı. Biz saldırıyı kınıyoruz. Bu olayın bizimle yakından uzaktan alakası yok” dedi.

Bismil'de Gerginlik Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG