Erişilebilirlik

Kuşlar İçin Harekete Geçtiler


Kuşlar İçin Harekete Geçtiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Şehir ışıkları kuşlar için öldürücü olabiliyor. Uzmanlar, her yıl Amerika’da ışıklara aldanan 100 milyondan fazla göçmen kuşun geceleri camlı binalara çarparak öldüğünü söylüyor. Kuş severler ise bu gidişe dur demek için harekete geçti

Amatör kuş gözlemcilerinden oluşan bazı gönüllüler, göç mevsimi boyunca her gün şafak sökmeden Washington’da 6 kilometrelik bir bölgeyi tarıyor. Binaların etrafında dolaşıyor ve camlara çarparak ölen kuşları topluyorlar. Gönüllülerden Lisbeth Fuisz bölgede göçmen kuşlar için tehlikeli birçok bina bulunduğunu söylüyor: “Geceleri ışık yanan binalardaki geniş camlardan içerdeki bitkiler görünüyor. Bu bitkileri gören kuşlar camı fark edemediği için pencerelere çarpıp ölüyor.”

Washington’daki Işıkları Söndürün kampanyası, kuşların göç mevsimleri sırasında gereksiz ışıkların söndürülmesi çağrısı yapıyor.

Fuisz, “Bunlar genellikle küçük kuşlar. Geceleri uçuyorlar çünkü daha güvenli ve kolay. Kuşların yön bulmak için yıldızları kullandığını söyleyenler de var,” diyor.

Kampanyanın beşinci senesine girdiğini söyleyen Fuisz, başarı kaydettiklerini ekliyor. Örneğin bazı devlet binaları çağrıya cevap vermiş. Fuisz, “Işıkların azalmasıyla, bu çevrede bulduğumuz ölü kuş sayısı da üçte iki oranında azaldı,” diyor.

Işıkları Söndürün programına katkı sağlayan Şehirdeki Doğal Hayat Örgütü başkanı Ann Lewis diğer büyük kentlerde de aynı sonuçları aldıklarını söylüyor: “Chicago’daki kampanya sayesinde, kuş ölümleri %80 azaldı.”

Bu yıl, gönüllüler Washington’un küçük bir bölgesinde neredeyse 400 kuş ölüsü toplamış. Resimlerini çekip katalog hazırlamışlar.

Lewis, “Bunu yapmamızın sebebi ortada bir sorun olduğunu kanıtlamak. Amerika’da her yıl 100 milyon ila 1 milyar kuş camlı binalara çarparak ölüyor ve bu çok üzücü,” diyor.

Kuşlar, Ulusal Doğal Tarih Müzesi’ne bağışlanmış. Kuş Bölümü yöneticisi Brian Schmidt, “Bu numuneler pek çok farklı çalışmada kullanılabilir. Örneğin araştırmacılar, karbon ve nitrojen işaretlerine bakıp nerede yumurtladıklarını, nerede büyüdüklerini ve ülkenin hangi bölgesinden geldiklerini belirleyebilirler,” diyor.

Gönüllüler, program sayesinde halkın bu soruna ilgisinin artmasını, böylece hem kuşların hayatını kurtarmayı hem de enerji tasarrufu yapmayı umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG