Erişilebilirlik

Kuşatma Yoğunlaştıkça Musul'u Terk Eden Sivillerin Sayısı Artıyor


Kuşatma Yoğunlaştıkça Musul'u Terk Eden Sivillerin Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Musul’da IŞİD militanlarıyla çatışmalar hızlanırken, aileler için de kriz tırmanıyor. Ekim ayında kentin IŞİD’den alınması için başlatılan operasyondan bu yana 250 bin kişi evlerini terketti. IŞİD kontrolunda olan ve sivillerin yaşadığı bölgeler de hızlıca çatışma alanlarına dönüşüyor.

Hergün binlerce kişi Musul’u terk ediyor, birçokları evlerinin duvarları yıkılırken kaçıyor. Havan, top ateşi, helikopter saldırıları kalabalık kentin üzerine yağmur gibi yağıyor. Bu arada IŞİD de kaçmakta olan ailelerin üzerine ateş açıyor.

Son haftalarda Irak güçleri ve IŞİD militanları arasında çatışmalar şiddetlenmiş durumda. Askerler Musul’daki eski kent için yürütülen savaşın operasyondaki en ölümcül çatışma olabileceğini söylüyor.

Yardım görevlileri savaşın başlamasından buyana Musul’dan evlerini terkedenlerin sayısının 1 milyonu bulmuş olabileceğini belirtiyor.
Musul’un çevresindeki kamplara gelenlerin sayısı da hızlı bir şekilde artıyor. Güvenlik yetkilileri IŞİD militanlarının kentten kaçarak mülteciler için tehdit olmasından endişe ediyor.

Aileler, kampların genelde tıbbi yardım, gıda ve elektrik konusunda yetersiz olduğunu söylüyor ancak koşullar yine de savaş bölgesinden daha iyi.

Birleşmiş Milletler, Irak güçlerinin kentte en yoğun nüfusun yaşadığı bölgeyi IŞİD’den geri almak için yaptığı operasyon sürerken, gelecek ay faaliyetlerini yürütebilmek için 37 milyon dolara ihtiyacı olduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG