Erişilebilirlik

Kurtulmuş: 'Darbe Girişiminin Arkasında ABD Yok Sadece Gülen Var'


Chicago’da temaslarını tamamlamasının ardından New York’a gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CNN’de yayınlanan ‘New Day ’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda Türkiye’deki darbe girişimi ve ABD ile görüş ayrılıkları konusunda çeşitli soruları yanıtlayan Kurtulmuş, "Türkiye’de darbe girişimiyle ABD hükümetinin bağlantısı olduğu yönünde bir düşünce var mı?" sorusunu, “Hayır” diye yanıtladı.

Kurtulmuş, darbe girişiminin arkasında sadece Fethullah Gülen’in olduğunu belirterek, ABD’nin darbe girişimiyle bağlantısının olmadığını vurguladı.

Kurtulmuş, “ABD’den beklentimiz sadece Gülen’i, bize iade etmesi veya iadesi için hukuki süreç başlayana kadar tutuklaması” diye konuştu.

‘Türk halkı cesur bir direnç gösterip darbeyi engelledi’

Kurtulmuş, ABD'de Pennsylvania eyaletinin Poconos bölgesinde yaşayan Gülen’le bağlantılı ordudaki bir grup askerin darbe girişimini düzenlediği yönünde ellerinde çok kuvvetli deliller olduğunu kaydetti.

Türk halkının 15 Temmuz’daki darbe girişiminde cesur bir şekilde direnç gösterip darbenin hayata geçmesini engellediğini belirten Kurtulmuş, "Halkın cesareti ve direnci ülke demokrasisini kurtardı” dedi.

ABD ile Türkiye arasında hukukçulardan oluşan ikili bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Kurtulmuş, ABD’ye gönderdikleri çok sayıda kanıtın incelenmesinin zaman alabileceğini söyledi.

New York Times’ı ziyaret etti

Kurtulmuş, New York’taki temasları çerçevesinde New York Times gazetesini de ziyaret ederek, gazetenin yazı işleri kurulu ile toplantı düzenledi.

"Asia Society" adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği bir toplantıya da katılan Kurtulmuş, düşünce kuruluşu üyelerine Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Suriye meselesiyle ilgili de görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler'in Suriye krizinde beklentileri karşılayamadığına işaret etti.

Darbe girişimine de değinen Kurtulmuş, "FETÖ"nün aralarında ABD’nin de bulunduğu 170 ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, “FETÖ, ABD de dahil olmak üzere bu ülkelerin demokrasilerinde büyük tehdit oluşturabilir. Bu ülkelerde demokratik şekilde seçilmiş hükümetleri kontrol etme istekleri var” dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Gülen’in bir mesihlik paranoyası içerisinde hareket ettiğini ve kendini kainat imamı olarak tanımladığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG