Erişilebilirlik

Kürtlerden Sürece İlişkin Farklı Mesajlar


KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık
KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle, Öcalan’ın müzakere taslağı üzerinde uzlaşma sağlandığını söylerken KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hükümetin oyalama taktiği güttüğünü önesürdü

Çözüm sürecine ilişkin Kürt siyasi hareketinden çelişkili mesajlar devam ediyor. Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle, Öcalan’ın müzakere taslağı üzerinde uzlaşma sağlandığını söylerken KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hükümetin oyalama taktiği güttüğünü belirtiyor.

17 Aralık’ta İmralı adasında Abdullah Öcalan’la sürpriz ve gizli bir görüşme gerçekleştiren HDP heyetinden Hatip Dicle Demokratik İslam Kongresi’nin Diyarbakır’da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada müjdeli haberi verdi.

Hatip Dicle: Tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz

DTK Eş Başkanı, ‘Sayın Öcalan ‘'5-6 senedir burada sürdürdüğümüz diyalog bugün bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız'’ diyor. Yani hükümetle devlet heyetleriyle sürdürülen görüşmeler bugün belki de 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt ve diğer bütün sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz diyor. Bu nedenle geldiğimiz süreç gerçekten hem panelde tartışacağımız konular açısından hem de genel olarak Türkiye barışı açısından önemli bir aşamadır’ dedi.

Taslağı incelediğini söyleyen Kürt siyasi hareketinin tecrübeli ismine göre, görüşmelerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasının önündeki engel hükümetin tavrı.

Dicle: Şeffaflıktan yanayız ama hükümetin hassasiyetleri nedeniyle dikkat ediyoruz

Hatip Dicle, ‘Gerek Sayın Öcalan gerek KCK birimleri gerekse DTK olarak aslında şeffaflıktan yanayız. Yani tümünün orada ne konuşulduğu ne karalar alındığını sizlere sunmaktan yanayız, ancak gelin görün ki bir de bunun ikinci bir tarafı var hükümet tarafı biraz daha olgunlaşıncaya kadar bu konularda hassas olmamızı istedikleri için biz de o hassasiyetlere dikkat etmek zorundayız’ dedi.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ise Kandil’de görüştüğü Evrensel gazetesi ve İMC televizyonundan gazeteciler aralığıyla örgütün pozisyonunu net bir şekilde gözler önüne serdi.

Karayılan: Hükümet oyalama yapıyor, her şeyi seçime endeksliyor

İMC Televizyonu’ndan Ayşegül Doğan’a konuşan Bayık, hükümeti oyalama taktiğine devam etmekle itham etti.

KCK Eş Başkanı, ‘17 Aralık’ta Önder Apo’yla görüşme oldu. Bu görüşmede ortaya çıkan sonuç pek de bizim istediğimiz tarzda müzakere taslağının kabul edildiği, orada belirlenen tarihlere uyularak müzakerelerin geliştirileceği biçiminde değil. Gördüğümüz yine oyalamadır. Yine o müzakere taslağını hep tartışmaya içerisinde tutma ve tarihleri aşındırmadır. Her şeyi seçimlere endeksleme ve her şeyi seçimlere kurban etmedir’ dedi.

Sanılanın aksine taslakta Türkiye’nin aleyhine herhangi bir madde olmadığını belirten Cemil Bayık, tam tersine taslağın bir bütün Türkiye, halklarının özlemlerini hayallerini gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

KCK lideri Evrensel gazetesinden Fatih Polat ve Hüseyin Deniz’e verdiği mülakatta ise örgütün barış kadar savaş seçeneğine de hazır olduğunu mesajını verdi. Cemil Bayık, ‘Türkiye 2015 parlamento seçimlerine gidiyor. Bu seçimlerde önce müzakereler olacaksa da, olmayacaksa da bunun netleşmesi gerekiyor. Müzakere olacaksa da, bunun tamamlanması gerekiyor. Eğer müzakereyi kabul etmezlerse veya kabul ederler ama o takvimlere göre yürütmezlerse bir politik oyalama, bir aldatma olarak değerlendireceğiz ve bunu aynı zamanda bir savaş hazırlığı olarak değerlendireceğiz’ dedi.

Bayık: IŞİD içinde Özel Harp Dairesi elemanları var

Bayık, Ankara’nın defalarca yalanlamasına rağmen Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği yönündeki iddiaları da tekrarladı. KCK Eş Başkanı’na göre, ‘Kobani’deki savaşı yürüten Türkiye’dir ve IŞİD içerisinde Türk Özel Harp Dairesi’nin elemanları var.’

Davutoğlu: Kamu düzenini tahrip etmek isteyenin karşısında duracağız

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise partisinin Ankara’da il kongresinde yaptığı konuşmada kamu düzeninden ödün vermeden çözüm sürecini sürdüreceklerini söyledi.

Davutoğlu, ‘zannettiler ki biz bu şiddet sarmalının esiri olacağız. Olmadık. Hemen gerekli tedbirleri aldık. İç güvenlik reformu ve özgürlüklerin korunmasıyla ilgili yasa paketimizi hazırladık. İki vurguda bulunduk, kamu düzeni ve çözüm süreci birbirinin alternatifi değildir. Hem kamu düzenini tesis edeceğiz hem de Çözüm Süreci'ni kararlı şekilde yürüteceğiz. Buradan bir kez daha aziz taahhütle söz veriyoruz ki kamu düzenini kim tahrip etmek isterse onun karşısında çelik bir iradeyle duracağız. Aynı şekilde, çözüm süreci yönünde kim adım atarsa onunla birlikte tam bir merhamet ve rahmet yolunda yürümeye devam edeceğiz’ dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG