Erişilebilirlik

Kürtler ve İsyancılar Tel Ebyad’ı IŞİD’den Aldı


Kürt milisler ve Suriyeli isyancılar, Türkiye sınırında bulunan Tel Ebyad kasabasını IŞİD’den geri aldı. Kürtler ve Özgür Suriye Ordusu’nun Tel Abyad’ın tamamını kontrol altına aldığı bildirildi

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, kasabanın doğu ve batısına kaçan terör örgütü militanlarının kasabayı terk ederken Tel Ebyad’da bubi tuzakları yerleştirdiklerini bildirdi.

Türkiye sınırında bulunan kasabayı kaybetmesiyle IŞİD güneyde, karargahı durumundaki Rakka’ya giden ana ikmal yolunu kaybetmiş bulunuyor. IŞİD militanları bu koridoru Suriye’nin içlerine silah ve cihatçı sevkiyatı yapmak için kullanıyordu. Suriye’den çıkarılan petrol ve doğal kaynaklar da bu koridordan çıkarılarak karaborsada satılıyordu.

Binlerce Suriyeli sivil bölgede gerçekleştirilen çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınmış bulunuyor.

Türk yetkililer, daha fazla mültecinin Türkiye’ye gelmesiyle, Türkiye’deki ayrılıkçı Kürt milislerin daha da cesaretleneceğinden korkuyor. Türk yetkililer ayrıca, zaten çok sayıda mültecinin bulunduğu ülkenin daha fazla mülteci kaldıramayacaklarını söylüyor.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Şam’da önde gelen Suriye hükümet yetkilileriyle olası bir ateşkes üzerine toplantı yapmak için bulunuyor. Suriye hükümetinin sivilleri koruma gibi birçok sorumluluğunun altını çizmesi beklenen Mistura, hükümetten varil bombaları gibi sivillerin de etkilendiği savaş metotlarını kullanmayı bırakmasını isteyecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG