Erişilebilirlik

Kürtler Şengal’in Yeniden İmarına Yardım Arıyor


Bu ay, Amerikan hava desteğiyle ilerleyen Kürt güçleri, Ezidiler’in anavatanı Şengal’i IŞİD’den geri aldı. Ancak, Yezidiler kentin geri alınmasına sevinemedi. Bunun nedeni 3 bin Yezidi kadın ve çocuğun hala IŞİD’in elinde tutsak olması.

Şengal’in kurtuluşu kent nüfusu için çok önemli bir gelişme. Ancak halk Irak hükümeti ve uluslararası kamuoyundan destek bekliyor. Yezidiler, şimdi operasyonların IŞİD’in elindeki Yezidi kadın ve çocukların kurtarılmasına yönelmesi gerektiğini söylüyor ve bu konuda kentin kurtulmasında önemli rol oynayan Peşmerge’ye güveniyor.

Peşmerge komutanı İlyas İdo Mahi, IŞİD’in elindeki kadın ve çocukların kurtarılmasının onur meselesi olduğunu söylüyor.

Şengal, hem IŞİD işgali, hem de kentin geri alınması için yaşanan taarruzlarda büyük yıkıma uğradı. Şimdi halkın en büyük taleplerinden biri kentin yeniden inşası.

Peşmerge komutanı Mirza Hacı Şarro, Avrupalı ülkelerden, insan hakları örgütlerinden ve Birleşmiş Milletler’den, kentin yeniden inşası için yardım beklediklerini söylüyor.

Komutanlar, kenti ele geçirmelerine rağmen karşı saldırılara karşı da tedbirli davrandıklarını söylüyor.

Peşmerge güçlerinden Tuğgeneral Sime Molla Muhammed, bugüne kadar görevlerinin kenti geri almak olduğunu, bundan sonra da Şengal’i IŞİD saldırılarına karşı korumak olacağını belirtiyor.

Peşmerge güçleri, Şengal’in kurtuluşunun, görevlerinin sona erdiği anlamına gelmediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG