Erişilebilirlik

Kürtler: 'IŞİD Kimyasal Silah Kullanıyor'


Kürtler: 'IŞİD Kimyasal Silah Kullanıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Erbil’in güneybatısındaki Sultan Abdullah Tepeleri, Kürt peşmerge güçlerle IŞİD militanları arasında her gün çatışma yaşanan bir bölge. Bölgedeki Peşmerge güçleri, IŞİD militanlarının bir süre önce kimyasal silah kullandığını, 22 savaşçının bu silahlardan etkilendiğini bildiriyor.

IŞİD’in 2013‘te Suriye ve Irak’ın bazı bölgelerini ele geçirmeye başlamasından bu yana peşmergeler, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde militanlara karşı direniyor. Peşmergeler şimdiyse IŞİD’in kendilerine karşı kimyasal silah kullandığını iddia ediyor.

”IŞİD, Sultan Abdullah ve Tel El Rim’de zehirli gaz kullandı. Kimyasal silahlar ilk kez Ağustos’ta kullanıldı. Fransızlar ve Amerikalılar dahil tüm koalisyon güçleri bu konuyu araştırıyor. Gazdan etkilenen hastaları muayene ettiler, numune aldılar. Koalisyon ekiplerinin şimdiye kadarki incelemelerine göre IŞİD sadece klor gazı değil, hardal gazı da kullandı.”

IŞİD’e karşı şimdiye kadar ateşli silahlarla savaşan peşmergeler, kimyasal silah tehdidine karşı daha hazırlıklı olmaları gerektiğini düşünüyor.

”IŞİD’in birliklerimize karşı kimyasal silah kullanmasını önlemek amacıyla peşmergeler için bir eğitim programı hazırlanmasını istedik. IŞİD’in olası kimyasal saldırılarına karşı ayrıca gaz maskesi talebinde de bulunduk.”

IŞİD’in kaleleri olarak bilinen Arap nüfuslu bölgelerden uzak durmak isteyen peşmerge güçleri, Sultan Abdullah’ın dışına pek sık çıkmıyor. Yerel peşmerge birliklerinin komutanları, daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG