Erişilebilirlik

Erdoğan: Kürt Sorunu Diye Bir Şey Yok


Cumhurbaşkanı Erdoğan Kürtler'in Türkiye'de yönetimin her kademesinde var olduğunu söylerken KCK Eş Başkanı Cemil Bayık "Kürt sorunu yok, terör sorunu var" tezinin iflas ettiğini savundu

Barış sürecinin seyri için 21 Mart’ta Abdullah Öcalan’ın vereceği mesaj beklenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürt sorunuyla ilgili büyük tartışma yaratacak bir çıkış yaptı. Balıkesir’de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de artık Kürt sorunu olmadığını söyledi.

Erdoğan: Cumhurbaşkanı başbakan çıkardınız, TSK'da varsınız, daha ne istiyorsunuz?

Erdoğan, ‘ Hala bakıyorsunuz varsa, yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu? Artık böyle bir şey yok. Türk'ün de sorunu var, Laz'ın da sorunu var, Abaza'nın da sorunu var. Boşnak'ın da sorunu var. Hepsinin sorunu var. Ama bu sorunları gidermek kimin görevi, şüphesiz ki hükümetlerin, yönetimlerin görevi. Bunları yapıyor muyuz? Yapıyoruz. Kardeşim neyin eksik senin?’ dedi.

Kürtlerin cumhurbaşkanı, başbakan, bakan çıkardığını söyleyen Türkiye cumhurbaşkanı, ‘Devletin en üst kademelerine yönetici gönderdin mi, gönderiyor musun? Var. Türk Silahlı Kuvvetlerinde var mısın? Var. Ne istiyorsun daha? Ne istiyorsun?’ diye sordu.

Cumhurbaşkanı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarda olduğu dönemde özelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yatırımları işaret ederek Türklerle Kürtler arasında ayrımcılığın kalktığını ifade etti.

Erdoğan: Havaalanı yaptık, yol yaptık her şeye sahipsiniz

Erdoğan, ‘Allah aşkına bizden farklı neyiniz var? Her şeye sahipsiniz. Yıllar yılı yolunuz yoktu, yolunuzu yaptık. Havaalanı yapıyoruz Hakkari'ye, yaptırmıyorlar. İşadamlarının, müteahhitlerin makinelerini yakıyorlar. Niye yakıyorsun? Hani hizmet istiyordun. Iğdır'a yaptık havalimanı, Ağrı'ya yaptık havalimanı, Kars'a havalimanı. Bu devlet bir ayrım yaptı mı? Batı'ya ne yaptıysa Doğu'ya da Güneydoğu'ya aynısı nı yaptı, yapıyor. Kardeşlerim dert başka. Biz red politikalarını ayaklarımızın altına aldık. Kardeşlerim biz asimilasyon politikalarını, inkar politikalarını ayaklarımızın altına aldık’ diye konuştu.

Bayık: Kürt sorunu yok terör sorunu var tezi iflas etmiştir

Erdoğan’ın bu açıklamaları şaşkınlık yaratsa da Pazar günü Cumhuriyet gazetesinde Ahmet Şık imzasıyla yayınlanan röportajda KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, tam da bunun altını çiziyor.

Kandil’de gerçekleştirilen röportajda Bayık, ‘devlet ve hükümeti Kürt sorununu kabul etmiyor. Kürt halkı diye bir halkı kabul etmiyor. Sorun siyasi olarak ele alınmak ve çözülmek zorundadır. Meseleye terör sorunu diye yaklaşırsanız zaten çözümünüz de savaşla olur. Türkiye devleti, “Kürt sorunu yok, terör sorunu var” tezi üzerinden hareket ediyor. Ama artık bu tez iflas etmiştir’ dedi.

Bayık: PKK’nın silah bırakması için Öcalan’ın Kandil’e gelip gerillayla yüz yüze görüşmesi gerekir

Cemil Bayık, son haftalarda dillendirilen telekonferans aracılığıyla Öcalan’la iletişim sağlanması önerilerine de karşı çıktı. KCK liderine göre, PKK’nın silah bırakması için Öcalan’ın Kandil’e gelmesi şart:

‘Telekonferans olmaz. Bizzat yüz yüze görüşmemiz gerekiyor. Biz de gidebiliriz. İstenirse götürebilirler fakat bizim istediğimiz artık önder Apo’nun İmralı Cezaevi’nde tutulmaması, özgürleşmesi gerektiğidir. Önder Apo gelip görüşmeden hiç kimse gerillayı ikna edemez. Biz bu hareketin eş başkanlığını yürütüyoruz ama biz bile gerillayı ikna edemeyiz. İkna edecek tek kişi önder odur’ dedi.

Öcalan Nevruz kutlamalarına video mesaj göndermeyecek

Önceki gün İmralı adasında Abdullah Öcalan’la görüşen Halkların Demokratik Partisi İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın Nevruz’da Diyarbakır’da toplanacak kitleye video mesajla seslenmeyeceğini söyledi. Med Nuçe televizyonuna konuşan Önder, Öcalan’ın kendisine ‘Bunlar önemli değil. Önemli olan bizim fikirlerimizdir, önerilerimizdir. Biz barışı kurmak istiyoruz. Bu soylu çabamızın spekülasyonlarla gölgelenmesine izin vermemeliyiz' dediğini söyledi.

Öcalan, Barzani ve Talabani’ye mektup yazdı

PKK liderinin daha önceki iki Newroz’da yayınladığından farklı bir mektup yollayacağını belirten Önder’in aktardığına göre, Öcalan ‘öncekiler bir barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir cumhuriyet için ve bu cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir’ dedi.

HDP İstanbul milletvekili, Öcalan’ın sekreteryasını üstlenmek üzere İmralı adasına yeni hükümlüler yollanacağını, PKK liderinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye mektup gönderdiğini, izleme heyeti oluşturma çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG