Erişilebilirlik

Kürt Siyasetinden Hendeklere Destek


Diyarbakır’da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kürt siyaset kurumlarından DTK, HDK, DBP, HDP’nin yöneticilerinden ‘hendeklere destek’ açıklamaları geldi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin kanun dışı davranması nedeniyle gençlerin hendek kazdığını söyledi. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de bugün hendeklerle anlatılan öz yönetimin çözüm sürecinde tartışılan konulardan biri olduğu söyledi.

Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle, çözüm masasının neden yıkıldığını anlattı. Hendek tartışmalarına da değinen Dicle, "Bugün hendeklere sıkıştırılan halkın öz yönetim talepleri o günlerde masada açığa çıkıyor, konuşuluyor, tartışılıyordu. Hatta en son Sayın Öcalan demokratik özerklik yerine yerel demokrasiyi kullanacağım demişti ki, bu süreç bitirildi. Bize göre üç konu devletin masadan kalkmasını zorladı. Birincisi, Rojava'daki gelişmeler ve PYD'nin gittikçe meşruiyet kazanması, ikincisi Rojava'da iki kantonun birleşmesi ve AKP'nin aldığı yenilgi ile HDP'nin başarısı eklenince bu süreç bitirildi ve artık acılı bir ortam yaşanmaya başlandı. Tüm Türkiye halklarını olumsuz etkileyen gerek ekonomik alanda gerek siyasi alanda zorlayan süreç başlamıştı. Aslında Dolmabahçe Mutabakatı'nda ulaşılan süreç devam etseydi, bugünkü ortamda olmayacaktı” dedi. Dicle, öz yönetim talebinin uluslararası sözleşmelerde güvenceye alınmış bir talep ve hak olduğunu ve aynı zamanda meşru olduğunu belirterek, öz yönetim mücadelesini sahiplendiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan DTK Eş Başkanı Selma Irmak Cizre, Silopi ve Sur'da devam eylemlere dikkat çekerek, "Diyoruz ki onların talepleri bizim talebimizdir. Onların sözcülüğünü yapıyoruz. Sömürgecilik ve işgal hiçbir zaman başarılmadı başarılmayacak,” diye konuştu. Irmak yüz yıldır Kürt sorununun çözümü için askeri yöntemlere başvurulmasını eleştirerek, "Kan dökmek çare değil, kan kan ile temizlenmez," dedi.

Kürt Siyasetinden Hendeklere Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Basın toplantısında son sözü alan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı uluslararası krizlere göndermede bulunarak başladı. Demirtaş, "Putin'e bir, iki gün meydan okuyup sonra süt dökmüş kediye dönen Başbakan ve Cumhurbaşkanı, Musul'a asker gönderdikten sonra bir, iki gün dünyaya meydan okuyup arkasından pısırık pısırık askerlerini oradan çeken Cumhurbaşkanı ve Başbakan. İsrail'e 'one minute' diye meydan okuyup dün gece 20 milyon dolara o değerleri pazarlayan Başbakan ve Cumhurbaşkanı, sıra Kürt halkına gelince mi kabadayı kesiliyorsunuz? Sıra Cizre'ye gelince mi kabadayı kesiliyorsunuz? Şimdi Cizre'de 20 PKK'lı var diye 6 General, 36 Albay, 10 bin askerle oraya operasyon yapmak mıdır kahramanlık? Bu mudur sizin temizlik operasyonu anlayışınız? Şunu bilerek ve inanarak söylüyorum. Siz ne kadar aciz, ne kadar zavallı olduğunuzu ortaya koydunuz sadece" şeklinde konuştu.

Kentlerin sokaklarına tankların sokulduğunu, tanklarla cami yıkıldığını ifade eden Demirtaş, "Yetmiyor, akşam sizin kanallarınızda 'Hendek kazanlar cami yaktı' diye yalan haberlerinizi izliyor buradaki insanlar. Türkiye'nin yarısı size inanıyor olabilir, arkanızda olabilir. Peki diğer yarısı? Operasyon katliam yaparak buradaki insanları AKP'li mi yaptınız? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne daha da yakınlaştırdınız mı? Böyle mi oldu zannediyorsunuz? Bugün, Erdoğan ve AKP darbesine karşı haysiyetli bir direniş var," diye konuştu.

Demirtaş, valilerin sokağa çıkma yasağı ilan ederek suç işlediğini savunarak, geri adım atmayacaklarını söyledi. Demirtaş, “Geri adım atmak bu tarihi döneminin şerefine yakışmaz. Biz kimsenin malını çalmadık kimsenin hakkını gasp etmedik, biz kendi topraklarımızda özgür ve onurlu bir halk olarak yaşamak istiyoruz bu da bizim hakkımızdır. Bu direnişi ortaya koyan herkese partim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Hükümetin yaptığı hiçbir şeyin kanunda yeri yoktur. Valiler suç işliyor; sokağa çıkma yasağı ilan edemez. Devletin kendisi polisi valisi kanun dışı davranıyor. Ne yapacak bu halk, savcılara mı şikayet edecekler, savcılar içeride, basına mı anlatacak, gazeteciler içeride. Gençler hendek kazıyormuş. Başka bir yol gösterin ne yapsınlar, kime şikayet etsinler. Herkes bu mücadelede yapabileceği yerde katkı sundu. Hiçbir şey yapamıyorsanız dua edin, hiçbir şey yapamıyorsanız yaratana yalvarın hiç değilse direnenlerin yanındaydım diye tarihe not düşün," diye konuştu.

Demirtaş, bir gazetecinin "sine-i millet"e dönüp dönmeyecekleri sorusuna, "Zaten halkın sinesindeyiz. Gündemimizde Meclis'ten çekilmek gibi bir tartışma yok" yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG